Herczeg Klára-díj 2020

Online díjátadó esemény és beszélgetés a díjazottakkal: Jovánovics Györggyel és Kútvölgyi-Szabó Áronnal
2021. január 22 (péntek) 21.00
https://www.facebook.com/events/490076625727214/

A Stúdió Alapítvány örömmel ad hírt a 2020-as Herczeg Klára-díj online díjátadó eseményéről, valamint ezzel egybekötve Jovánovics György szenior díjazott és Kútvölgyi-Szabó Áron junior díjazott közös kiállításának online megnyitójáról.

A díjátadó és megnyitó eseményen szó lesz a kiállítás koncepciójáról és a tárlat létrejöttéhez vezető közös munkáról is. A beszélgetésen az alkotók mellett Magyar Fanni, művészettörténész, a Stúdió Alapítvány kuratóriumi tagja és Fehér Dávid művészettörténész vesznek részt.

A járványhelyzetre való tekintettel a kiállítás elsősorban online közvetítés formájában lesz látható a díjátadó beszélgetésen, illetve 2021. január 22. és január 31. között a Képíró utcai galériában tekinthető meg az utcafrontról. Cím: Képíró utca 6., 1053 Budapest

——————————————————–

Herczeg Klára (1906-1997) Munkácsy-díjas szobrászművész örökségének egy részét művészek támogatására szánta. A hagyaték kezelője, Dr. Székely Ádámné Dr. Szűts Ildikó a Fiatal Képzőművészek Stúdiójára bízta a támogatási forma kialakításának megtisztelő feladatát. Így jött létre a Herczeg Klára-díj, amely 1998 óta kerül kiosztásra a a Stúdió Alapítvány (korábbi nevén Fiatal Képzőművészek Stúdiója Alapítvány) és a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület közös gondozásában. Mivel Herczeg Klára mindig fontosnak tartotta az idős és fiatal generációk egymáshoz való közeledését – az eseménynek minden évben egy senior és egy junior díjazottja van.

A Stúdió Alapítvány kuratóriuma idén Aknai Katalint, Berhidi Máriát és Pinczehelyi Sándort kérte fel, hogy a szakmai zsűri tagjaként döntsenek a senior díjazott személyéről. A senior díj jelölője, Erőss Nikolett által javasolt művészek közül – Galántai György, Szíj Kamilla és Jovánovics György – a szakmai zsűri a senior díjat Jovánovics Györgynek ítélte.

“Jovánovics György amellett, hogy ma is aktívan alkot, teljes bedobással van jelen – nem csak saját, képzőművész életében – hanem alternatív módon meghosszabbított tanári hivatásában is. Érdeklődéssel és nyitottsággal figyeli a fiatal képzőművészek pályáját, és nem csak az egykori tanítványokét. Nem szemlélőként, hanem aktív hozzászólóként és a kortárs képzőművészeti élet aktív, megvesztegethetetlen formálójaként van jelen az életünkben ma is.”

A junior díjra idén az FKSE tagjai jelölhettek olyan 35 év alatti alkotót, aki az elmúlt egy évben kiemelkedő teljesítményt nyújtott és aktívan hozzájárult az FKSE közösségének építéséhez. A jelöltek közül egy öttagú zsűri, amelynek tagjai Istvánkó Bea, Lődi Virág, Magyar Fanni, Orbán György és Őze Eszter voltak, választotta ki a díjazottat. A junior díjért szoros versenyben lévő művészek közül – Kristóf Gábor, Kútvölgyi-Szabó Áron, Tranker Kata, xtro realm – a zsűri a junior díjat Kútvölgyi-Szabó Áronnak ítélte.

“A művészettörténeti és filozófiai tanulmányokat követően a Pécsi Egyetemen szobrászként végzett Kútvölgyi-Szabó Áron (1985) következetesen foglalkozik a tudás különböző struktúráival, illetve ezek ábrázolhatóságával. Az elmúlt években egymáshoz kapcsolt művek – installációk és kiállítások keretében eleinte saját gondolkodásának kötöttségeit vizsgálta családja (nagyszülei) nézetszerkezetének bemutatásán keresztül. Később a tudás jelenbeli hozzáférhetőségének és a tények bizonyosságának elemzésén keresztül a hiperszkepszis által uralt rémhírek, álhírek alternatív valósága felé fordult. Kútvölgyi-Szabó Áron sajátos vizuális nyelvet dolgozott ki manipulált nyomatokkal, álgrafikonokkal, elbizonytalanítóan váltakozó térbeli síkokkal, melyben épp azokat a képi jeleket mozgósítja, melyekkel az általa vizsgált posztfaktuális korban a politikusok, összeesküvés-elmélet gyárosok és ezekhez kapcsolódó think tankek operálnak. Nem műveket, műtárgyakat, hanem kiállítási szituációkat hoz létre. A Herczeg Klára-díjjal eddigi munkásságát, valamint a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesületben végzett közösségi munkáját díjazzuk.”


A névadóról

A díj névadója Herczeg Klára Munkácsy-díjas szobrász- és éremművész 1906. október 13-án született Budapesten. Művészeti tanulmányait Bécsben kezdte, majd a budapesti Képzőművészeti Egyetemen folytatta, ahol mestere Stróbl Zsigmond volt. 1925-től részt vett hazai és nemzetközi kiállításokon. 1929 és 1930 között Berlinben élt, ahol a Rosenthal porcelángyár számára készített kisplasztikákat. 1930-1933-ig Párizsban Charles Despiau tanítványa volt, majd részt vett az 1937. évi párizsi világkiállításon és azt követően az 1938. évi new york-i világkiállításon. Művei több nemzetközi múzeumban láthatók, többek között a nürnbergi Dürer-Hausban és az amszterdami Van Gogh Múzeumban. Magyarországon és Budapesten több, mint 30 általa készített köztéri szoborral találkozhatunk. 1997. augusztus 6-án hunyt el Budapesten.