Horváth Gideon: Faun realness

Beszélgetés a művésszel

2021. 01. 20. (szerda)  20.30
https://www.facebook.com/events/417855372764100/

A járványügyi helyzetre való tekintettel a Faun realness című kiállításhoz Horváth Gideon online előadást tart. Ennek során beszél majd inspirációiról, az alkotói folyamatról és a kiállítás különböző rétegeiről. Az élő adás végén kérdéseket is feltehetnek a nézők.

Faun realness
Kurátor: Gadó Flóra
Konzultáció: Kiss Kata Dóra

Horváth Gideon önálló kiállításában a görög mitológiából ismerős faun alakjának kortárs megjelenítésére tesz kísérletet. Az ő lényén keresztül Horváth eddigi legszemélyesebb műegyüttesét hozza létre, amelyben a hiperérzékenység, a védekezés gesztusa mint emancipatorikus erő tűnik fel.

A kiállítás sok szálon kapcsolódik a queer ökológia mint kritikai irányzat főbb kérdésfelvetéseihez: a bináris világnézet dekonstrukciója, a heteronormativitás, a természet és kultúra, emberi és nem emberi dichotómiák felülírása válik hangsúlyossá a faun alakján keresztül, kiegészülve a bacchusi karneváli világ főbb motívumaival.

Mindezek mellett a kiállítás nem egy lehangolt vagy pesszimista világképet, hanem sokszor éppen egy ironikus és felforgatásra képes saját teret hoz létre, amelyben a bacchanáliákra is jellemző felajzottság és izgatott állapot dominál.

A kiállítás meghatározó anyaga a méhviasz, amely egyrészt a hibriditást jelképezi, másrészt egy hiperérzékeny, folyamatosan változó, fluid és érzéki matériaként jelenik meg.

Ez a taktilis, testszerű anyag a kiállításon látható különböző objektekben és szobrokban egyszerre fedi fel és takarja el identitásunk sokszor rejtett részeit.

Megtekinthető: 2021. január 7 – február 5.
Helyszín: ISBN könyv+galéria, 1084 Budapest, Víg u. 2.
Nyitvatartás: K-P 12-18:00, Szo 14-18:00