Kölcsönhatás

Gulyás Andrea Katalin kiállítása

2023. március 09. – április 7.

Kastner Budapest (Budapest VIII. II. János Pál pápa tér 8.)

Megnyitó: 2023. 03. 08. 19.00

Megnyitja Nagy T. Katalin művészettörténész, közreműködik a Miticej zenekar.

Az Art Korner márciusi kiállításán a női lét kihívásainak perspektívájából tekintünk Gulyás Andrea Katalin festőművész hiperrealisztikus, mégis teljesen abszurd, szürreális alkotásaira. A képeken megjelenő pillanatszorítók által kifejtett kétoldali nyomás szimbóluma ebben az olvasatban a nőkre nehezedő társadalmi jelenséget, a kettős terhelést helyezi megvilágításba.

Ismert, valóságos tárgyak ismeretlen, nem valóságos szituációkban találják magukat Gulyás Andrea Katalin festményein és installációiban.

A festményeken a lebegés a tárgylét alapállapota, mintha a dolgok nem a Földön járnának, azaz állnának. A valóság számos kellékétől; a gravitációtól, a térbeliségtől Gulyás megfosztja motívumait, abszurd játékba vonva őket.

Az illékony pillanat legerősebb és legmeghökkentőbb szimbólumai azonban a pillanatszorítók. Hol egymásba kapaszkodva úsznak a semmiben, hol abszurd feladatokat látnak el; például egy felfújt gumikesztyűt szorongatnak, máskor egy égő gyertyából igyekeznek kiszorítani a szuszt.

Az asztalos gyorsszorító a magyar nyelvben gyönyörű, metaforikus kifejezést kapott; pillanatszorító. Azt hiszem, nincs még egy nyelv, melyben e szerszám neve az idő fogalmával kapcsolódik össze. A pillanatszorító a művész világában a pillanat szorító valóságára figyelmeztet. A művek mögött vagy rejtőzködve, vagy kimondva, mindig ott munkál a kifejezések, a szavak szimbolikus ereje, egy újabb jelentésréteggel gazdagítva az alkotásokat.

Nagy T. Katalin