Kortárs művészet Ukrajnában

Prezentáció

Időpont: 2022. május 17., 16.00–17:30
Helyszín: MKE, Vetítő (Budapest VI. Andrássy út 69-71.)

A Magyar Képzőművészeti Egyetem Képzőművészet-elmélet Tanszéke tisztelettel meghívja Önt a Kortárs művészet Ukrajnában című prezentációra, amelyet 2022. május 17-én, kedden, 16.00-tól 17.30-ig tartunk az egyetem Vetítőjében. A prezentációt Szabó Sára Kata, Kolozsi Tímea, Kovács Kinga és Novák Anna Margit, első évfolyamos Képzőművészet-elmélet alapszakos hallgatók tartják.

Az első évfolyam a Kiállítás-rendezési gyakorlaton ebben a szemeszterben csoportokra osztva egy-egy fiktív kiállításon dolgozik. A csoport meghatároz egy releváns témát, elvégzi az azzal kapcsolatos kutatást, amely alapján kurátori koncepciót, költségvetést, pályázati- és szponzorációs stratégiát, valamint rendezvények és publikációk terveit építik fel.

A bemutatóban szereplő hallgatók csoportja még januárban a kortárs ukrajnai művészet olyan példáit választotta e fiktív kiállítás témájául, amelyek az elmúlt három évtized társadalmi és politikai eseményeire reflektáltak, többek között a Narancsos Forradalomra, vagy a Majdan téri tüntetésekre. A jelenleg zajló háború aktualitást adott ennek a kutatásnak, amelynek fókuszába már az e háborúra reagáló műalkotások is bekerültek.

Az előkészítő munka nyomán úgy láttuk, hogy a négy hallgató olyan alaposan és mélyen ismeri a kortárs ukrajnai művészetet, hogy ennek a tudásnak az átadása művészhallgatók, valamint oktatóink és a szélesebb művészeti világ szereplői számára hasznos lehet.

A bemutatót tartó hallgatók első évfolyamos egyetemisták. Hangsúlyoznunk kell, hogy egy folyamatban lévő, nem lezárt, és nem poszt-graduális kutatás beszámolójára, vagy egy disszertáció megvitatására kerül sor, hanem a jelenlegi szemeszter elején kiadott gyakorlat eredményeit bocsátják közre a hallgatók.

Tisztelettel várjuk azokat, akik szeretnék megismerni a kortárs ukrajnai művészet olyan képviselőinek neveit és alkotásait, akik és amelyek a közelmúlt és a jelen társadalmi és politikai eseményeire reflektálnak.

(Szoboszlai János, tanszékvezető, MKE, Képzőművészet-elmélet Tanszék)

A belépés ingyenes.
Az érdeklődőket kérjük, hogy helyüket foglalják el a 16.00-os kezdés előtt.

Maria Oksentiivna Prymachenko: Virágok a békéért, 1965