Leopold Bloom Képzőművészeti Díj 2021

2021. 09. 18.-án, szombaton adták át a Leopold Bloom díjat a most nyíló Andrássy úti Q Contemporary-ben. A magánalapítású díj 10 ezer euróval jár, amelyet a díjazott egy külföldi kiállítás megvalósítására költhet.  Az idei díjat Szabó Eszter nyerte.

A 2011 óta kétévenként meghirdetett Leopold Bloom Díj célja, hogy a hazai képzőművészek nemzetközi karrierépítését támogassa, és elősegítse a szorosabb képzőművészeti kapcsolatok kiépítését Magyarország és a nyugat-európai országok között. A tízezer euró díjazású elismerés nyertesét szeptember 18-án hirdették ki a vadonatúj Q Contemporary nevű kortárs művészeti magánmúzeumban.

Ez a hetedik Leopold Bloom díj. Az alapító ír házaspár, Mary McLoughlin és John Ward házaspár, a Maurice Ward szállító és műtárgyszállító cég tulajdonosai azzal a céllal hozta létre a díjat, hogy támogassák a kortárs magyar képzőművészeket, és jelenlétüket erősítse a nemzetközi művészeti világban.

Idén 66 pályázatból egy nemzetközi művészeti szakemberekből álló, háromtagú zsűri választotta ki az öt finalistát, majd közülük a nyertest, Szabó Esztert. zsűrije minden alkalommal változik: olyan nemzetközi szakemberekből áll, akik jellemzően nemcsak saját országuk művészeti közegére, hanem a globális színtérre is rálátással bírnak, a magyar művészeti szcénához azonban nem kötődnek. Idén a zsűri elnöke az ír művészeti és kulturális menedzser, Mary McCarthy, a corki Crawford Art Gallery igazgatója, zsűritársai pedig a Chilében élő lengyel képzőművész, Dagmara Wyskiel, az antofagastai ISLA Művészeti Rezidencia Központ koordinátora, valamint a szlovák történész, kurátor és művészetkritikus Richard Gregor, a liptovi Peter Michal Bohúň Galéria igazgatója volt.

A finalisták, azaz Balázs Nikolett, Farkas Roland, Kocsi Olga, Koós Gábor és Szabó Eszter munkáiból szeptember 21. és november 14. között látható kiállítás a Q Contemporary-ban, az Andrássy úton.

A díjátadót megelőzően a zsűri tagjai műteremlátogatásokon vettek részt, hogy minél teljesebb képet kapjanak a díjra jelölt művészek munkásságáról. A zsűri elnöke, Mary McCarthy beszédében kiemelte, Szabó Eszter munkáit frissnek, érettnek és magával ragadónak találták. Az új médiát és az animációt ötvözve új struktúrákat hoz létre, amelyek nemcsak fizikai, hanem személyes szinten is megragadják a befogadót. Műve kapcsolatot és új narratívát hoz létre a klasszikus festészet és a kortárs művészi jelenlét között, ami azért is izgalmas, mert mindannyiunkat emlékeztet arra, hogy az emberi állapot évszázadok óta szinte változatlan. Ezenkívül a mű finom és sötét humorával felforgatja a hagyományos gondolkodásmódot, lehetővé téve, hogy az alkotó megszabaduljon a hagyományos osztályozásoktól és meghatározásoktól.

Szabó Eszter 2006-ban végzett a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő szakán, posztgraduális tanulmányait 2016-ban fejezte be a Le Fresnoy École Internationale des Arts Contemporains-ban. Egyéni és csoportos kiállítások keretében többek között már Párizsban, New York-ban, Brüsszelben és több francia és német nagyvárosban is bemutatkozott. A hétköznapi élet társadalmi viszonyaiból nyer inspirációt: festményekből animált műveinek olyan megfáradt nőalakok a főszereplői, akik a mindennapi realitás fiktív elszenvedői.

A narratívát nélkülöző, számítógép segítségével életre keltett munkáiban fiktív karaktereket hoz létre. Princess Beauty című animációjának alapja saját festménye, amely Lucas Cranach festőművész 16. századi, Anna Cuspinianról készült portréjának kortárs újraértelmezése. A 10 ezer euró összegű elismerést Szabó Eszter egy külföldön megvalósuló kiállítás és az ahhoz kapcsolódó költségek biztosítására használja fel.

A Leopold Bloom Képzőművészeti Díj eddigi díjazottai és jelöltjei:

2019 – EMBER SÁRI
Döntősök: Asztalos Zsolt, Ember Sári, Erdei Krisztina, Kútvölgyi-Szabó Áron, Molnár Zsolt, Tranker Kata

2017 – NÉMETH HAJNAL
Döntősök: Borsos Lőrinc, Ezer Ákos, Fabricius Anna, Fridvalszki Márk, Gróf Ferenc, Schmied Andi, Szabó Eszter

2015 – KATARINA ŠEVIĆ
Döntősök: Albert Ádám, Kerezsi Nemere, Kokesch Ádám, Kudász Gábor Arion, Puklus Péter

2013 – NEMES CSABA
Döntősök: Adamkó Dávid, Alpern Bernadett, Fabricius Anna, Kerekes Gábor, Péter Ildikó, Puklus Péter, Szabó Eszter, Szigethy Eszter

2011 – BATYKÓ RÓBERT
Döntősök: Barakonyi Zsombor, Kis Róka Csaba, Szűcs Attila, Agnes von Uray, Vécsei Júlia

2018 óta, új kezdeményezésként a Leopold Bloom díj és az ACAX kortárs művészeti exportiroda egy közös díjat írt ki, amely három hónapos New York-i ösztöndíjjal jár együtt, ezt minden páros évben ítélik oda.

Szabó Eszter: Princess Beauty
Szabó Eszter: Princess Beauty