Luxus Vektor

Sugár János kiállítása

2022. január 19. – április 15.
Magma Kortárs Művészeti Kiállítótér (Sepsiszentgyörgy, Szabadság tér, 2.)

Sugár János képzőművész alkotásaiból – installáció, digitális print, ready-made, stencil, átalakított tárgyak, filmek, videók – mutat be a Magma egy bő válogatást a 80-as évektől napjainkig. A kiállítást megnyitó akcióra 2022. január 18-án, kedden 19 órától kerül sor, mely alkalomból a művész elkészíti az 1983-as „Magyarország a tiéd lehet” c. munkájának replikáját.

A közönség Sugár 2003-as Időjárőr c. projektje során keletkezett teljes szöveganyagát most először olvashatja a kiállítás apropóján megjelent kötetben, mely projekt a Gravitáció – Moszkva Tér című csoportos köztéri kiállítás keretén belül jött létre a Ludwig Múzeum Budapest – Kortárs Művészeti Múzeum rendezésében.

*

Rupert Sheldrake elmélete a morfikus rezonanciáról lényegében azt állítja, hogy létezik egy, még felderítetlen kölcsönhatás a múlt és a jelen között, és minden korábbi, azaz első megvalósulás befolyásolja a későbbi hasonló helyzeteket.

Érdekes lehet ezt a művészetre értelmezni. A művész a múltból érkező morfikus rezonanciák felfogója és transzmittere. Az alkotás az a tevékenység, ami eleve jövő idejű, mert nincs hozzá köthető jelen-idejű igény, feladat, elvárás, parancs.

Egyedül az alkotótól függ. És mint első megvalósulás, hatással van a többi, később születendő műtárgyra, (Minden műalkotás a művészet fogalom új definiciója kell hogy legyen – Erdély Miklósnak tulajdonított kijelentés).

Tehát a művészet a jövőben felfedezendő morfikus rezonancia modellje. – Sugár János

*

Sugár János (Budapest, 1958 –) szobrász szakon tanult a Magyar Képzőművészeti Főiskolán 1979-84 között, ezzel párhuzamosan 1979-86 között aktív tagja volt az Erdély Miklós által vezetett Indigo csoportnak, majd 1985-től a Balázs Béla Stúdió tagja, 1990-95 között vezetőségének tagja. 1987-88 és 1989-90-ben Alternatív filmiskola címmel előadássorozatot tartott Peternák Miklóssal a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat József Attila Szabadegyetemén. A 80-as években többszöri alkalommal Stúdió díjas, majd Derkovits ösztöndíjban részesül, 2006-ban Munkácsy-díjat kapott.
A 80-as évek elejétől számos országos, illetve jelentős nemzetközi csoportos kiállítás résztvevője, többek közt 1991-ben a São Paulo-i Biennálén, 1992-ben a kasseli Documentán, majd 1996-ban az 1. Manifestán Rotterdamban, ez utóbbi fejleményeként Jurij Leidermannal közösen 1998-ban a budapesti Ludwig Múzeumban. 1988-ban és 1999-ben az Experimental Intermedia ösztöndíjasa New Yorkban. Filmjeiből 1998-ban az Anthology Film Archives, New York mutatott be válogatást. Válogatott egyéni és csoportos kiállításainak listája itt tekinthető meg.

Mindeközben a Magyar Képzőművészeti Egyetem Intermédia Tanszékének egyik alapítója, 1990-től művészeti és médiaelméleti oktatója, néhány éve pedig a tanszék vezetője.
1994-ben az Artslink program keretében a Clevelandi Művészeti Intézet rezidense.
Alapító tagja a Media Research Alapítványnak, amely 1994-ben, 95-ben és 96-ban a MetaFórum konferencia-sorozat szervezője Geert Lovinkkal és Diana McCartyval.
A Tilos Rádió 2007-től működő Alkotás Útja, a kortárs képzőművészetet bemutató tematikus, lassított elmúlású élőbeszéd-demonstráció műsorának egyik műsorvezetője.Médialeméleti publikációi és szerkesztői munkája egyaránt jelentős, utóbbi tevékenységére két példa a 90-es évekből a Hypertext + multimédia (szerk.), Artpool, Budapest, 1996 és a Buldózer (szerk.) Media Research, Budapest, 1997. További válogatott publikációinak listája itt található.

Pályája elején, többek közt a klasszikus sokszorosító grafikai eljárások radikális ötvözéséből létrejövő kölcsönhatások érdekelték. Köztéri alkotások, public art művek és akciók mellett posztkonceptuális installációkat, filmeket, videókat, alkalmanként színházi díszletet, televíziós műsort készít.

*

A kiállítótérbe való belépés ingyenes, azonban a hatályban lévő járványügyi rendeletek tiszteletben tartásával lehetséges, azaz érvényes oltási igazolvány felmutatásához kötött. A kiállítás látogatása alatt a maszkviselés és a távolságtartás kötelező.