Mélyidő

Alexander Gyenes kiállítása

Space Defense/Csillagválasz
Some components of the images are by ESA. They are used in accordance with the stipulations of the agency (CC BY-SA3.0 IGO Licence).
Space Defense / Csillagválasz (CC BY-SA3.0 IGO).

2023-10-11 / 10-27
galeri ffrindiau (Budapest, Csurgói út 15. a híd alatt jobbra)

Megnyitó:
2023. október 10-én, kedden,  este 7-kor

Tárlatvezetés:
2023. október 19-én, csütörtökön, este 6-kor

Finisszázs:
2023. október 27-én, pénteken, este 6-tól

Mélyidő című, Janesch Péter budapesti galeri ffrindiau-jában hamarosan megnyíló kiállításom Tycho-projektem harmadik installációja. A sorozat elkészítése lehetővé tette, hogy szoros olvasatban megismerkedjek Tycho munkásságával, de ugyanakkor keretet adott olyan vizsgálódásoknak is, hogy mi a valóság és mi a képzelet műve a tudomány és mitológia képlékeny birodalmában, saját elnevezésemmel az égi kapcsolódás összefüggésében.

Ez a hely egy, az ég-menny-űr konstellációjában megjelenő égi Bermuda-háromszög, ahol valós események zajlanak, aszteroida ütközések tölti be az eget, fajkihalások, de rendszeresen egyéb kataklizmák is lejátszódnak. De ez egyben egy olyan tartomány is ahol aztán különféle színekben pompázó metaforikus törpék lakoznak, akik fekete lyukakkal és egyéb egzotikumokkal játszadoznak. Ez az emberi képességek és bolondériák kisérleti terepe, a vágyak kivetítésének igazi tere.

A Mélyidőben kétféle törekvésünk fonódik egybe, melyek strukturálni próbálják a folyékony időt. A geológiai időnek, bár nagyívű, lendületes hullámzásai szemlátomást összekötik a geológiai képződményekkel, alapegysége továbbra is a Föld Nap körüli keringése, vagyis a közönséges földi év. Akár az állócsillagok vonatkoztatási pontjához mérjük, akár a fény és a sötétség hosszához, ez, akárcsak a földrétegek kialakulása, láthatólag komótosan halad. A valójában távolságmérésre szolgáló fényév, idő egységként egyszerűen felfoghatatlan. Az idő a fényből árad, de mindkét, egyaránt látszólagos megnyilvánulása, a geológiai és a kozmológiai, a csillagokból ered.

A két birodalomat egy olykor szelid, máskor vérszomjas szörny képe fűzi össze, melynek létezése a hihetőség határait feszegeti. Bár név szerint nem említik, képét csak fantáziánk erőlteti rá a csillagokra, mégis megbújik az égi szörnyek számtalan többi teremtménye közt, és rávetül a csillagjegyekre. A koprolitok (vagyis megkövesedett ürülékek) itt bemutatott gyűjteményében az egykori lágy anyag e behemótok múltbeli létének kétségbevonhatatlan, szilárd bizonyítékául szolgál. Ezek a köznyelven dinótrágyának nevezett darabok a dinoszauruszok mellett mai faunánk őskori elődeinek széles körétől – teknősöktől, krokodiloktól és egyéb hüllőktől – származnak.

Alexander Gyenes
fordította: Kepes János

                                                                                                                                                                
galeri ffrindiau #31 Alexander Gyenes #01 
A kiállítás október 27-én zár. A megnyitó után előzetes bejelentkezéssel látogatható, az alábbi számokon:
Janesch Péter: +36209417239
Farkas Laura: +36302686846