OFF the Record vol.1.

Kis Olvasztótégely + „Aki nincs velünk, az is velünk van!”

https://youtu.be/Wb-qJP1ELVs

Az OFF-Biennálé podcastjában két olyan projektet mutat be az OFF programjából, amelynek középpontjában a nemzetfogalom áll. Az egyik egy lehetséges múlttal foglalkozik, a másik egy alternatív jövő lehetőségével.

A Kis Olvasztótégely kiindulási pontja 1849, a szabadságharc vége, amikor felmerül a terv, hogy a még harcoló magyar csapatok a Tihanyi-félszigeten összpontosuljanak, a félszigetből pedig legyen sziget, egyfajta magyar Gibraltár, egy új entitás. A meg nem valósult terv körül pedig nagyon izgalmas nemzet-definíciók is keletkeztek. Kik vagyunk, azaz kik lehettünk volna?  A projekt két alkotója, Böröcz Judit kulturális munkás és Pálinkás Bence György képzőművész válaszol.

A Hungarofuturisták „Aki nincs velünk, az is velünk van!” című projektje a nacionalista beszédmódokat sajátítja ki és viszi majdhogynem a végletekig. Mindenki, sőt, minden magyar: itt már a Világűr magyarrá avatásáról van szó, miközben mégsem paródia az egész, hanem…hogy micsoda is, arról megkérdezzük a Hungarofuturisták képviselőjét, Nemes Z. Márió írót.

További vendég Egry Gábor történész is, a Politikatörténeti Intézet igazgatója, aki többek között 1848-49 szellemi mozgásairól, illetve a történettudomány eltérítéséről, a mítoszok és tévhitek ideológiává válásáról beszél.

www.offbiennale.hu