Pacsika Rudolf: Képtelenség

Katalógusbemutató

2022. 12. 07. (szerda) 17.00
Írók Könyvesboltja (Budapest VI. Andrássy út 45.)

A képtelenség és annak természete, különböző megélési lehetősége régóta foglalkoztatja Pacsika Rudolf képzőművészt filozófiai, pszichológiai, tudományos és színtisztán egyéni szempontból is. A képtelenség egyszerűen állandóan jelen van az életünkben, mégis megfoghatatlan és nehezen tetten érhető (hiszen legtöbbször nem egyértelmű, hogy hol az eleje és a vége) – épp ezért elképesztően érdekes.

Pacsika Rudolf egy sajátos bináris művészeti nyelvi modellt alkotott, amely a strukturalista és a posztmodern filozófiai tételekre épül. Művészetében elszakította a vizuális nyelvet a használattól, és mint absztrakt létet próbálja definiálni.

A MűvészetMalomban 2022. október 1 – 30. között megvalósuló, szűkített retrospektív tárlata (kurátor: Prosek Zoltán) kapcsán kétnyelvű katalógus készült, mely a Pacsika-életpályán eddig megszületett, változatos műfajú alkotásokat interpretáló tanulmányokkal, emellett gazdag képanyaggal és műleírásokkal is szolgál az izgalmas életmű áttekintéséhez.

A budapesti Írók boltjában megrendezésre kerülő katalógusbemutatón Százados László művészettörténész beszélget a katalógus szerzői közül András Edit és Hornyik Sándor művészettörténészekkel, illetve a művésszel, Pacsika Rudolffal.

Pacsika Rudolf – Képtelenség
Kiadja: Ferenczy Múzeumi Centrum
Szerkesztő: Prosek Zoltán, Pacsika Rudolf
Szerzők: András Edit, Hornyik Sándor, Tatai Erzsébet
Grafikus: Eln Ferenc