Periférián túl

Beszélgetés Szász Lillával és Kozma Zsolttal

2022. április 27 (szerda) 18.00
Foton Galéria (Budapest V. Képíró utca 6.)

Az FFS által szervezett fórumest-sorozat célja, hogy fiatal fotósok, illetve minden érdeklődő személyes példákon keresztül megismerkedhessen a kurátor-művész / galerista-művész együttműködések különböző formáival. Moderált beszélgetések keretén belül kérdezünk művész-kurátor és művész-galerista párosokat közös munkájukról, tapasztalataikról és a piaci reprezentációhoz való viszonyulásukról.

Ez alkalommal Szász Lilla és Kozma Zsolt beszél közös együttműködésükről, a hazai és nyugati művészeti életben szerzett tapasztalataikról, illetve a fotográfia társadalmi perifériákat átívelő erejéről.

Szász Lilla Lisszabonban és Budapesten él és dolgozik. Érzékeny, naplószerű fotósorozatai a társadalmi tabukat és a másság különböző formáit vizsgálják. Munkáiban az emberi sérülékenységet jeleníti meg: fotóin marginalizált társadalmi csoportok, prostituáltak, intézetben élő, javítóintézetben élő fiatal lányok vagy akár egy HIV-pozitív idős nő életébe nyerhetünk betekintést. Projektjeit többek között a madridi Photo España, a varsói Nemzeti Galéria valamint a salzburgi Fotohof kiállításain mutatták be. 2010–2011-ben a Magyar Állami Eötvös Ösztöndíjjal az ICP támogatásával New Yorkban dolgozott, 2018-ban és 2019-ben az Asylum Arts Grant ösztöndíjas művészeként kutatott Lisszabonban és New Yorkban.

Kozma Zsolt művészeti szakíró, kurátor Brüsszelben él, Brüsszelben és Budapesten dolgozik. Művészeti tárgyú írásai többek közt a Műértőben, a tranzitblogon, az exindexben, a HVG-ben, a HVG Online-on és számos más kiadványban, kötetekben, katalógusokban jelentek meg. 1999 és 2017 között a Műértő alapító munkatársa; 2006–2012-ig a Videospace Galéria társ-vezetője és kurátora; 2007–2009 a Tranzitblog társalapítója és -szerkesztője, 2016 óta pedig az Inda Galéria művészeti vezetője, illetve 2017 óta a brüsszeli székhelyű Art of Care kiállítási és kulturális projektszervező szervezet alapító-vezetője és a pécsi Zsolnay Negyed 2021-22-es kortárs művészeti programjának tanácsadója.