Rework

Barta Bence kiállítása

2021. 11. 06. – 11. 15.
Hybridartspace (Budapest V. Galamb utca 6.)

Megnyitó: 2021. 11. 05. 19.00
A kiállítást megnyitja: Nemes Z. Márió
Zenei performansz: Mike Nylons

Kurátor: Kókai Zsófia
Hanginstalláció technikai kivitelezése: Márton Péter

A mindig jókedvű, kedves szomszéd kedélyesen köszön, vidáman játszik a kutyával, odaadóan vigyáz a testvére lányára, bármikor elintézi a bevásárlást, tiszteli az édesapját. Kiegyensúlyozottságára kicsit irigykedve egyszer megjegyeztem, hogy milyen jó neki, hogy ő mindig nyugodt és jókedvű. Azt válaszolta, hogy ő pedig minden nap úgy érzi, hogy felrobban…

Az agresszió hullámokban csap át a legkedvesebbnek tartott ismerőseinken is. A rejtett, visszafojtott feszültségeket mindenki másképp szenvedi el, gyűjti össze, majd szinte reflexszerűen adja tovább, láncreakcióként társadalmi szintű „agresszivitás-hálót” generálva.

Barta Bencét már régóta foglalkoztatja az agresszió, brutalitás és frusztráció megélhetővé tétele, a mostani kiállítás egy több éves alkotói periódus összegzése. Munkáiban az élénk színű festmény töredékek, roncsolt élekként, sebekként jelennek meg, de feszült jelenlétükkel maguk is agresszorokká válnak.

Az idealizált művészi alkotást a műtárgyak folyamatos készítéseként, az alkotói munka szünet nélküli jelenléteként, már-már termeléssé alakult munkaként írhatjuk le. Barta ennek a képnek való megfelelési kényszer és a valóság banális korlátai között húzódó ellentétet hangsúlyozza a korábbi munkák felaprításával, baltával újrakomponálásával.

Kókai Zsófia

A kiállítás a Hybridart Management által szervezett Art Moments Fesztivál keretében látható.