Trafó Galéria – Nyitott Műterem #03

Csákány István

2020. december 10. 21:00
https://www.facebook.com/Trafo.Gallery

A Trafó Kortárs Művészetek Háza e-Trafó elnevezésű online programsorozata minden hétköznapra digitális platformokon elérhető programokat kínál; többek között live seteket, online táncórákat, webinarokat, beszélgetéseket és speciális online előadásokat.

A programsorozat része a Trafó Galéria online műteremlátogatás-sorozata, melynek keretében minden csütörtökön 21 órától kurátorok és szakírók kalauzolásával nyerhetünk betekintést egy-egy képzőművész műtermébe, és ismerhetjük meg legfrissebb műveiket és terveiket. A sorozat harmadik eseményén, december 10-én Csákány István düsseldorfi műtermébe látogatunk el Mucsi Emese, a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ kurátora vezetésével. A beszélgetést a Trafó Galéria Facebook-oldalán élőben lehet követni, az online műteremlátogatás végén pedig ugyanitt várjuk a kérdéseket.

Csákány István 1978-ban született Sepsiszentgyörgyön, jelenleg Düsseldorfban él. 2006-ban fejezte be a Magyar Képzőművészeti Egyetemet, 2009 és 2012 között Derkovits ösztöndíjas volt. 2012-ben monumentális installációja (Ghost Keeping) szerepelt a kasseli Documentán. Csoportos kiállításokon szerepelt többek között a temesvéri Art Encounters Biennálén, az indiai Kochi-Muziris Biennálén, az OFF-Biennálé Budapesten, a maastrichti Bonnefantenmuseum-ban és a Marres – House for Contemporary Cultureben, a luxemburgi MUDAM-ban, a belgrádi Kortárs Művészeti Múzeumban (MoCAB), a Prágai Biennálén, a Ludwig Múzeumban, a krakkói Bunkier Sztukiban, a prágai Meetfactoryben, valamint a bécsi Krinzinger Projekte és a berlini Plan B Galéria kiállításain. Művei megtalálhatóak a maastrichti Bonnefantenmuseum, a MUDAM Luxembourg, a budapesti Ludwig Múzeum, valamint a dunaújvárosi ICA-D – Kortárs Művészeti Intézet gyűjteményében. 2009-ben az Aviva-díj jelöltje, 2010-ben elnyerte az AICA, a Műkritikusok Nemzetközi Szövetsége Magyar Tagozata – Év képzőművésze díját a Ludwig Múzeumban bemutatott Bernsteinzimmer című alkotásáért, egy szobaméretű barkácsműhely installációjáért, amelyben minden tárgy aprólékos munkával fából van kifaragva. A Trafó Galériában több csoportos kiállításon szerepelt (Tömérdek, Kedves festő, fessél nekem… szívvel és értelemmel, Vákuumzaj), Dioráma című egyéni kiállítása 2014-ben volt látható a Trafó Galériában.
Szobrait, installációit, emlékműveit egyszerre jellemzi a konceptuális megközelítés, a meglepő anyaghasználat és a kézműves-igényességű megmunkálás. Munkáját folyamatosan visszatérő elemek, témák, anyagok, szimbólumok teszik folyamatosan önmagára is reflektáló, önmagából építkező életművé.

http://csakanyistvan.com/

A sorozat további alkalmai:
2020.12.17. 21:00 Bukta Imre | beszélgetőtárs: Fenyvesi Áron
2021.01.07. 21:00 Perlaki Márton | beszélgetőtárs: Petrányi Zsolt
2021.01.14. 21:00 Gróf Ferenc | beszélgetőtárs: Szalai Borbála
2021.01.21. 21:00 Keresztesi Botond | beszélgetőtárs: Miklósvölgyi Zsolt
2021.01.28. 21:00 Katarina Šević | beszélgetőtárs: Somogyi Hajnalka