Trafó Galéria Nyitott Műterem #12

Borsos Lőrinc

2021. 02. 25 (csütörtök) 21.00
https://www.facebook.com/Trafo.Gallery

A Trafó Galéria online műteremlátogatás-sorozatában minden csütörtökön 21 órától kurátorok és szakírók kalauzolásával nyerhetünk betekintést egy-egy képzőművész műtermébe, és ismerhetjük meg legfrissebb műveiket és terveiket.

A sorozat tizenkettedik eseményén, február 25-én Borsos Jánossal és Lőrinc Lillával (a.k.a. Borsos Lőrinc) Nemes Z. Márió költő, esztéta, kritikus beszélget. A beszélgetést a Trafó Galéria Facebook-oldalán élőben lehet követni.

Borsos János (1979) és Lőrinc Lilla (1980) 2008 óta dolgozik együtt Borsos Lőrinccel – a páros saját, hibrid entitásával. A kétfejű, kétnemű, négykarú képzőművész karakterét (festményeit, installációit, hely- és médiumspecifikus műveit) hosszú ideig a magyarországi ország­imázs és nemzeti identitás alternatív narratíváinak felrajzolására összpontosított kritikai figyelem határozta meg. Egészen addig, míg tiszta tekintetét az elmúlt évek során önmaga felé nem kezdte fordítani. Az aktuális társadalmi-politikai környezet útvesztőjéből merített korábbi tájékozódási pontokat és (átdolgozott) jelképeket fokozatosan váltották fel a (fiktív) képzőművész saját identitásának kérdései. A művészpár interdiszciplináris együttműködéseken, párterápián, Önkritikus portrén, a védjegyévé vált sötét anyag, a fekete zománcfesték újabb jelentésrétegeinek felnyitásán keresztül kezdte vizsgálni, ki is tulajdonképpen Borsos Lőrinc – milyen hivatkozásokban gondolkozik, mi jár a fejében, és hogyan látják őt mások.

Molnár Ráhel

Borsos Lőrinc egyéni kiállításai többek között a kassai Vunu Gallery, a New York-i Another Gallery, brnói Gallery TIC, a budapesti Glassyard Galéria, a Kisterem Galéria, az ENA Viewing Space, a Latarka Galéria, a Viltin Galéria, az Octogonart Galéria, a dunaújvárosi Kortárs Művészeti Intézet, a székesfehérvári Városi Képtár – Deák Gyűjtemény, a Szent István Király Múzeum és a Neu-Ulm-i Edwin Scharff Museum intézményekben voltak láthatóak.

A közönség számos csoportos kiállításon találkozhatott műveikkel, többek között a trnavai Ján Koniarek Gallery, a bécsi Mauro Mauroner Contemporary Art, az Alte Post, a Knoll Galéria, a Ve.Sch, a prágai Desfours Palace, a Futura, a bukaresti Museum of Recent Art, a Galeria Electro Putere, a mürzzuschlagi Kunsthaus Muerz, a potsdami Kunstverein Kunsthaus, a stuttgarti Calwer Passage, a párizsi Wonder/Liebert, a berlini Zeiss-Großplanetarium, az Apartment Project, a Lehrter Siebzehn, a brnói House of the Lords of Kunštát, a lipcsei GBH Galerie, a kassai Tabačka Gallery, a gráci < rotor >, a kismartoni Esterházy Kastély, a kassai Kunsthalle, a pozsonyi ATM Project, a temesvári Art Encounters Biennále, a budapesti Art Quarter Budapest, az Ernst Múzeum, a Vasarely Múzeum, a Ludwig Múzeum, az Új Budapest Galéria, a Magyar Nemzeti Galéria, a Műcsarnok, a Stúdió Galéria, a 115-106 lakásgaléria, a Liget Galéria, a Chimera Project, a pécsi m21 galéria, a balatonfüredi Vaszary Villa, a Paksi Képtár és a debreceni MODEM kiállításain.

2008-ban Lőrinc Lilla a STRABAG Festészeti Díj első helyezettje, Borsos Lőrinc 2009-ben Esterházy-díjas, 2017-ben a Leopold Bloom Képzőművészeti Díj döntőse, 2012-ben Smohay-díjat kap.

Borsos Lőrinc művei a budapest Ludwig Múzeum, a dunaújvárosi Kortárs Művészeti Intézet, a Neu-Ulm-i Edwin Scharff Museum, a kismartoni Esterházy Kortárs Művészeti Gyűjtemény, a Strabag Gyűjtemény, a székesfehérvári Szent István Király Múzeum és a miskolci Herman Ottó Múzeum gyűjteményében is megtalálhatóak.

borsoslorinc.com

A sorozat következő alkalmai:
2021.03.04. 21:00 Ember Sári | beszélgetőtárs: Gadó Flóra
2021.03.11. 21:00 Németh Ilona | beszélgetőtárs: Hunya Krisztina