Urban Camp

Öt nap, öt művész, öt érzék

Időpont: 2022. július 18-22. (hétfőtől péntekig)
Helyszín: Práter 63 (1083 Budapest, Práter u. 63.) és a közeli parkok, terek

Résztvevő művészek: Esteban de la Torre, Hódi Csilla, Kovács Gyula A., Mécs Miklós, Poór Dorottya
Koncepció/szervezés: Árva Judit

A Lehetőségek tere első nyári, művészeti táborában az élmény alapú, empirikus megközelítésre helyezzük a hangsúlyt. Öt egymást követő napon a meghívott képzőművészek segítségével érzékeinket és környezetünket a művészet eszközeivel és nyelvén vizsgáljuk. A képzőművészet esetén a látás elsődleges érzék, de mi a helyzet a tapintással, a szaglással, a hallással és az ízleléssel? A tábor során minden érzékünket aktivizáljuk, miközben fontos és izgalmas ökológiai kérdésekkel foglalkozunk.

Az ökológia – melynek fogalmát Ernst Haeckel német biológus alkotta meg 1869-ben – az élőlények, tehát az állatok, a növények, a mikroorganizmusok és környezetük kapcsolatát vizsgáló szakterületet jelöli. Az élőlények környezettel való kapcsolatát az emberi tevékenység folyamatosan átalakítja, direkt vagy indirekt módon megváltoztatva az életkörülményeket. Ráadásul azzal is kénytelenek vagyunk szembesülni, hogy jelenünk válság-sorozatai okán a megszokott struktúrák felbomlani látszanak, a most létező és tudott csupán időleges.

A városban az épített környezet, vagyis az épületek, terek és parkok jelentik a mi életterünket, kérdés azonban, hogy milyen a kapcsolatunk ezzel a környezettel? Hogyan viszonyulunk az egyes részeihez, felfigyelünk-e az apró részletekre, és azok milyen jelentést hordoznak számunkra? Jelen vagyunk-e ebben a környezetben, vagy csak ösztönösen, öntudatlanul mozgunk benne? A tábor során az egyes érzékszerveinkkel más-más módon vizsgáljuk a városi környezetet és annak elemeit, arra kérdezünk rá, hogyan és pontosan mit érzékelünk; a kulcs a megtapasztalás, az észlelés.

Program:

🔸2022. július 18., hétfő, 16.00-21.00
Leírom amit látok s te elképzeled / Kovács Gyula A.
vizualitás – látás – befogadás – felfedezés – tájékozódás – kötődés – emlékek – történetek – város – építészet – képleírás – képzelőerő – felfejtés
Mennyire tudunk plasztikusan, szavakkal leírni egy vizuális élményt? Mennyire működik a képzelőerőnk? Hogyan kommunikálható az élmény képek nélkül? Túl tudunk-e lépni a jelenkor képi túltermelésesén és át tudjuk-e élni a valós vizuális élményt? Írjuk le a látványt, és találjunk ki különféle eszközöket az elképzeléshez, majd a felismeréshez.
Az ismerkedést követően általánosságban beszélgetünk a vizuális befogadásról, a technikai képről. A város mint közeg, a tájékozódás és az emlékezés kérdésének körüljárására, teret engedve a résztvevők ötleteinek, egy séta indul, ahol felkeresünk, illetve felfedezünk fontos vagy izgalmas helyeket. Ezeket dokumentáljuk – első sorban szövegesen, vagy tárgyak, anyagok begyűjtésével. Készíthetünk pausz papírra vázlatos rajzokat, esetleg polaroid géppel részlet- vagy átfogó fotókat. Ezeket használjuk fel a látvány-leírások feloldására.

🔸2022. július 19., kedd, 16.00-21.00
A józan paraszti érzékelés nyomában / Hódi Csilla
A szaglóhámjaink kiterjesztésével és a szagfogalmaink újraértelmezésével kedden a városi életünkben és élettereinkben ébredő józan paraszti észlelés – érzékelés – ész után kutatunk. Mit jelenthet, hogyan jelenhet meg a ‘józan paraszti ész’ a város dzsungelében, az itt élő élőlényekben és saját testeinkben?
Ennek vizsgálatához néhány órára megpróbáljuk átengedni az irányítást az illatok és szagok forrásainak, azokat megzabolázó elnevezéseknek és mikróba-, állat- és növénytársainknak. A társélőlényekkel való munka és játék során a városi ‘kószálók’ (szimbolista ‘flâneur’) és ‘sodródók’ (szituacionista ‘dérive’) hagyományaihoz kapcsolódva felszabadítjuk a környék tereiben való leledzésünket. Kísérletet teszünk a fajok közti közös alkotásra – sorra vesszük az együttműködés feltételeit.
A városi természetben megélt helyzetünket egy múlékony, utcai adatvizualizációs installációban meséljük el a nap végén.
Figyelem! Nem kizárt, hogy a workshop alatt kicsit megszabadulunk önmagunktól és felülemelkedünk a környékhez fűződő kapcsolatainkon.

🔸2022. július 20., szerda, 16.00-21.00
table in the skies / Poór Dorottya
A workshop fókuszában az ízek felidézésének képessége és a klíma-apokalipszisre való felkészülés áll majd. Mikor e sorokat írom, a Sriracha gyártója leállítja a termelést chili hiány miatt. Valószínűleg más ételek is hamarosan elérhetetlenné, vagy nehezen beszerezhetővé fognak válni, és meg kell változtatnunk az étrendünket. Erre szeretnék a résztvevőkkel felkészülni; belegondolni, hogy milyen ízek fognak a legjobban hiányozni, hogyan tudjuk felidézni, esetleg rekonstruálni ezeket? Apokaliptikus vacsoránk kísérleti terepe a városi tér és az itt megszerezhető alapanyagok. A címet Ethel Mulvany története inspirálta, aki Changi börtönben éhezve, társnőivel elképzelt vacsorákat tartott és recepteket írt.

🔸2022. július 21., csütörtök, 16.00-21.00
“Tapintatlanok és nagyottapintók” / Mécs Miklós
Milyen érdekes – mondtam egyszer St.Turbának, – hogy az érdekel(sz)-ben benne van az “érdek” szó. Erre azt mondta, hogy na igen, de mindnek a töve az “ér” (érint). Valójában olyan jót brainstormingoltunk múltkor, amikor a többi érzékszervvel először találkoztunk, hogy én legszívesebben az összes érzékszervvel együtt szeretnék működni. (Nem beszélve arról, hogy tudomásom szerint legalább 12 érzékszerv van.) Tehát valójában a leendő jelentkezőket is egyfajta “önkéntes előközmunkára”, gondolkozni, jelen lenni hívnám inkább, ahol arra koncentrálnánk, hogy magunk helyett inkább a környék lakótelepeiről hívjuk be a „gyerekeket” táboroztatni. Agyalhatunk rajta akár éjszakánként is a Lehetőségek tárházában, hogy hogyan. Meg hogy ezen túl is mire tapintsunk rá még.

🔸2022. július 22., péntek, 15.00-20.30
TBD / Esteban de la Torre
A hang jelenlétre ösztönöz. A hangjelenségek csak a „valami mássá válás” peremén léteznek. Ahogy kibontakozik, a hang megalkotja a teret és artikulálja az időt. Folyamatosan változó, komplex hanghatások érnek bennünket. A város kaotikus zaját többnyire a benne élők zsivaja nyomja el. A zsúfolt utak és nyüzsgő forgalom láthatatlan ritmust adnak mindennapi ingázásainkat. Mi történik, ha megállunk egy pillanatra és csak figyelünk, hallgatunk? Milyen, korábban rejtett dolgok válnak nyilvánvalóvá, ha lelassítunk és teljes figyelmünket a körülöttünk lévő hangok bonyolult rétegeire irányítjuk? Zenét találunk? Vajon a zenét az alkotó, vagy inkább a befogadó határozza meg?
A workshop során környezetünk hangjait fedezzük fel és ragadjuk meg, különböző eszközök segítségével helyszíni felvételeket, gyengéd hangrészecskéket és elektromágneses mezőket rögzítünk. A musique concrète, azaz a talált hangokból való komponálás elveit követve, a felvételeket a résztvevők válogatják majd, szerkesztik és feldolgozzák, melynek eredményeképpen egy egyedülálló hangperformanszot hozunk létre.

🔷Jelentkezés
A táborra elsősorban 16-24 év közötti érdeklődők jelentkezését várjuk, de bárki számára nyitott a részvétel. A workshopok nem igényelnek művészeti előképzettséget, sőt kifejezetten örülünk, ha olyanok jelentkeznek, akiknek eddig még nem volt kapcsolatuk, nincsenek tapasztalataik a kortárs művészet terén. A táborra való jelentkezés feltétele, hogy az 5 napból minimum 3 napon a jelentkező részt tudjon venni.
Jelentkezni július 14. éjfélig itt: https://tinyurl.hu/2GSz
🔷Részvételi díj
A táboron való részvétel ajánlott támogatói összege 5.000, de kevesebb összegért vagy önkéntes feladatok vállalásával is részt tudsz venni a táboron. A támogatói összeggel a Lehetőségek tere programot és a közreműködők munkáját támogatod.
További részletek: https://lehetosegektere.hu/blog/urban-camp-2/