Utálok írni

Kántor István aka Monty Cantsin kötetbemutató estje

2022. július 29. (péntek)
Bejövetel: 18h. Program: 19h
Mersz Klub (Budapest VIII. Csobánc u. 10.)
(szuterén utcai helyiség, barna vasajtóval)

Ez a könyv sokat váratott magára. Ez a Neoizmus Bibliája.

Program: a Mester performansza.

Léteznek világunkban olyan szellemi-művészeti értékek, amikről nem tudunk, vagy nem akarunk tudni. Szembesítenek bennünket partikuláris életünk banalitásával és a lehetőséggel, hogy lehetne minden más, mert valójában minden más, mint ahogyan gondoljuk. Kíméletlenek, félelmetesek és radikálisak, még ha szándékuk kegyelmes, heroikus és magasztos is. A neogyagya netpoézis, a zajzene, a posztpunk festészet, a dark movie, a fizikai színház, a body art, a neoizmus.

Kántor 1979-ban beindítja „vér-kampányát”, ami a neoista szemlélet meghatározó elemévé válik. Mesterének tartja Ady Endrét, akinek Vér és arany (1907) című költeményét himnuszként és kiáltványként énekli. Performanszain „aranyat érő” vért vetet a karjából és epruvettákban megvételre kínálja. A vér számára az energiaátvitel eszköze és forrása.

A világhírt ’88-as akciója hozza, amikor a New York-i Modern Művészetek Múzeumában X alakú vérfestményt fröcsköl a Picasso-képek közötti falra. Két csepp ráesik az egyik vászonra is – rendőrségi intervenció, bírósági ügy, örökös kitiltás lesz belőle. „Adományozó” akcióit más vezető múzeumokban (Ottawa, Budapest etc.) is folytatja, és a 60 milliliter vérrel készült képeket a dühös ’kriptáknak’ ajándékozza.

„Ha Picasso élne, úgy találná, hogy a vérfestményem igazi műalkotás, hiszen ő is ráhugyozott a festményeire, meg evett rajtuk. A probléma az, hogy a művészeti intézmények kialakítottak egy olyan esztétikát, amely teljesen különbözik a művész esztétikájától” – vélekedik.

Az esten kapható lesz a 100 példányban kiadott TANKÖNYV, dedikálva. (3.500 Ft)
Mersz könyvek 20.

A belépés ingyenes.
Ne hozz be saját italt, kisgyereket, kutyát.
Korrekt árú büfé, a program alatt nincs dohányzás.