VALE VALE

Szabó Lobot Balázs kiállítása

2022. 06. 29. – 07. 24.
Tér-kép Galéria (Budapest I. Krisztina krt. 83-85.)

Megnyitó: 2022. 06. 28. 18:00 – 22:00

A hétköznapok vizuális élményei, kiváltképp a mikrokörnyezetünkben ért tapasztalatok nagy mértékben hatást gyakorolnak a személyiségünkre. A termékek csomagolásai, a különböző közlekedési járművek színei és formái, vagy a városi környezetben gombamód burjánzó hirdetési felületeken rendszeresen cserélődő reklámok, a világháló által nyújtott konstans frissülő lehetőségekről nem is beszélve. Egy életre meghatározzák a karakterünket, folyamatosan formálják a vizuális észlelésünket, érzékelésünket és próbára teszik az ingerküszöbünket, mely a biztonságot jelentő safe place környezetének folyamatos szűkülését eredményezi.

Szabó Lobot Balázs VALE VALE című kiállításán szereplő alkotásokat voltaképp a gyermekkori élmények, a Commodore 64 tizenhat színre redukált képvilága, valamint a felnőttkori impressziók, a biztonságos és ihletett adó otthoni milliő inspirálta. Mely döntően a művei központi motívumának számító oázis, szökőkút szimbólumában kapcsolódnak össze.

Az említetteken kívül művészetében használt motívumrendszer a primitív ábrázolásmóddal, észak-afrikai szőnyegek mintázatával valamint a festészetére jellemző vizuális elemek stílusa leginkább a jazz zenére jellemző beszédmóddal rokonítható. Kiváltképp a képei felépítésében, a mintázatok összetartó, oda-vissza jelzéseken alapuló ábrázolásában.

A kiállítás egyebek mellett szól a hosszú idő után (15 év) történő lakhely változtatásáról, a költözésről és annak képi jeleken keresztül történő értelmezéséről.