What the rug?

Szőnyegek a kortárs magyar művészetben

2023. április 6. – május 17.
1111 Galéria (Budapest XI. Kende u. 1.)

Megnyitó: 2023. április 5. (szerda) 18:00

Kiállítók: Fischer Judit, Fuzzy Earth, Hornyai Kamilla / KATMA studio, Kádár Emese, Lovrity Anna Katalin, Puklus Péter

Kurátor: Sárai Vanda

“Mégis honnan jön ez a rengeteg szőnyeg?” – tehetjük fel magunknak a kérdést, lévén, hogy az egykor főképp az otthonunkat díszítő berendezési tárgy mára elárasztotta a kávéházakat, a közösségi médiát és nem utolsó sorban a kortárs művészeti kiállítótereket is. A szőnyegkészítés reneszánszát éli, amely részben annak is köszönhető, hogy napról napra több képzőművész és designer ismeri fel a szőnyegben mint médiumban rejlő lehetőségeket.

Az újranyíló 1111 első csoportos kiállításán, a WHAT THE RUG?-on ezt a tendenciát vesszük górcső alá. Megvizsgáljuk, milyen motivációk bújnak meg az újhullámos szőnyegalkotás mögött: az új kézművesség tradicionális alkotói szemléletben gyökerező, ugyanakkor kortárs gyártástechnológiákkal ötvözött trendjét; a digitális alkotás ellensúlyozásának igényét; a kézimunka meditatív jellegét; és az új médiumokkal történő kísérletezés élményét.

A WHAT THE RUG?-on nem egy tematikusan szorosan összetartó válogatás kerül bemutatásra, ehelyett a szőnyeg médiuma köti össze az alkotókat: van köztük, aki a tuftingolással kezdte meg alkotói pályafutását, mások a már jól bejáratott művészeti praxisukat terjesztették ki a szőnyegkészítéssel. Helyenként már ismert motívumok, témák elevenednek meg, teljesen új térbeli formákban. Így a kiállítás tárgyain keresztül azt villantjuk fel, milyen narratív lehetőségek nyílnak meg a szőnyegszövésben, a személyes élmények feldolgozásától kezdve, a digitális ikonográfia újragondolásán át egészen az ökológiai rendszerek spekulatív vizsgálatáig.

A kiállítás címét Lovrity Anna Katalin szőnyegkollekciója inspirálta.

A kiállítás látogatható az alábbi nyitvatartás szerint:
szerda, csütörtök, péntek: 14.00-18.00