Youhu

Csoportos kiállítás a Kieselbach Galériában

2022. július 15 – augusztus 12.
Kieselbach Galéria (Budapest V. Szt. István krt. 5.)

Művészek: Barabás Zsófi, Batykó Róbert, Bernáth Dániel, Bolla Szilvia, Borsos Lőrinc, Bozó Szabolcs, Csató József, Cséfalvay András, Dallos Ádám, Dobokay Máté, EJTECH, Ember Sári, Erményi Mátyás, Ezer Ákos, Fridvalszki Márk, Gosztola Kitti, Győri Andrea Éva, Hollow, Kárándi Mónika, Jacob Kassay, Josef Kristofoletti, Keresztes Zsófia, Keresztesi Botond, Kis Judit, Kis Róka Csaba, Kiss Adrian, Kristóf Gábor, Kútvölgyi-Szabó Áron, Magyarlaki Bence, Makai Mira Dalma, Melkovics Tamás, Moizer Zsuzsa, Molnár Zsolt, Nemes Márton, Pintér Gábor, Puklus Péter, Schmied Andi, Süveges Rita, Szabó Menyhért, Szántó Borbála, Szinyova Gergő, Tranker Kata, Ulbert Ádám

Kurátorok: Sárvári Zita & Rieder Gábor

Nem véletlen fogalmazódott meg a könyv és a hozzá tartozó kiállítás ötlete egy vidám csatakiáltás – Youhu – formájában. A magyar Y-generációs művészek olyan sikereket értek el a nemzetközi színtéren az elmúlt pár évben, amihez foghatót egyik magyar képzőművésznemzedék tagjai sem korábban. Nemcsak az itthon virágzó kortárs műtárgypiacon szárnyalnak, de öt-tíz-tizenöt alkotóért a nemzetközi gyűjtők is lelkesednek, galériák képviselik őket Ázsiától az Egyesült Államokig, a vásárlók sok esetben várólistára kénytelenek feliratkozni, ha művekhez szeretnének jutni. Ilyen boommal korábban nem találkozott még soha a magyar művészet.

A harminc körüli, illetve a harmincas éveikben járó milleniálok nemzedékét nem bénította meg a „se nem elég közel, se nem elég távol” tudata (ami a 20. századi modern művészeket emigrálásra kényszerítette), hanem magától értetődő természetességével vették fel a kapcsolatot, sokszor az interneten át, a globális kortárs művészeti színtérrel, beilleszkedve annak sokszínű világába.

A „Youhu-nemzedék” megérdemelt egy olyan összefoglaló bemutatkozást, amire eddig még nem került sor, tudatosítva a széles közönségben is a szakma által ismert, szétszórt sikertörténeteket. Ezt a célt szolgálja a Youhu könyv és a Youhu kiállítás.

A kortárs művészek arculatteremtő bemutatkozói olyan csoportos kiállítások, ahol egy-egy nemzedék legjava szerepel. Ilyen volt a hatvanas években az IPARTERV (ami mára a nemzedék címkéjévé vált), és ilyennek készül a Youhu is. A művészettörténeti kánont ilyen tárlatok alakítják. A Youhu negyvenhárom fiatal magyar kortárs művész bemutatkozó kiállítása a Kieselbach Galériában, ami egy angol nyelvű album (Youhu: The New Generation of Hungarian Contemporary Art) megjelenését ünnepli.

A programban szereplő alkotókat és művészcsoportokat két olyan kortárs kurátor válogatta (Sárvári Zita és Rieder Gábor), akik szárnybontogatásuk óta figyelemmel követték a fiatal nemzedék kiforrását, számos cikkben, tanulmányban és kiállításban népszerűsítve munkásságukat, közreműködve felfedezésükben. A pályakezdő tehetségekből mostanra érett, sikeres alkotók lettek, akik „megírták” a 2010-es évek művészettörténetét.

A Youhu művészeinek stílusvilága és alkotói megközelítése lefedi a 2010-es évek és a 2020-as évek elejének összes jelentős nemzetközi tendenciáját, az újabsztrakciótól az organikus nonfigurativitásig, a posztkonceptuális nyelvezettől a posztinternetes esztétikáig, az archaikus formaképzéstől a naiv elbeszélőmodorig, a digitális képalkotástól a neoexpresszív ecsetkezelésig.

A sokszínű mezőnyben megtalálható klasszikus olajfestmény, digitális videó, bronzszobor, installáció és kerámiaplasztika is. Minden kiállítót egy-egy olyan markáns főmű képvisel, amelyek évtizedek múlva is reprezentálják majd az egyéni művészi univerzumokat; többségük friss alkotás, amiket itt láthat először a műértő közönség.