OFF-Biennálé 2025

2025. május 1. és június 15. között újra megrendezik az OFF-Biennálét. Az ötödik kiadás egyben az OFF tizedik születésnapjának ünnepe is lesz: épp egy évtizede, 2015 tavaszán indult útjára az önszerveződésen alapuló nemzetközi garázsbiennálé.

A következő OFF hívószava a biztonság lesz, amely mindannyiunk ösztönös igénye és alapvető joga; és amely mégis, az erről szóló kiélezett politikai viták közepette és a biztonsági szolgáltatóipar növekedése ellenére a többség számára egyre elérhetetlenebbé válik.

Az elmúlt két évtizedben a biztonság fogalma a főáramú politikai retorika és a közbeszéd középpontjába került. A gyors és kaotikus változások, a mindennapi kiszámíthatatlanság, az ökológiai katasztrófák, a háborúk és a könyörtelen individualista verseny világában a legtöbb ember kétségbeesetten keresi az egzisztenciális, pénzügyi és szociális biztonság érzését – a szabadság csábítása elhalványult.

A populista politikai irányzatok már régóta a bizonytalanság és a félelem érzésére építenek, és apokaliptikus narratívákat generálnak a fenyegető veszélyekről és ellenségekről. Egyre elfogadottabb, hogy a biztonságra hivatkozva csorbítanak polgár- és emberi jogokat, ami az autokráciák térnyeréséhez vezet.

Az OFF-Biennálé 2025 arra tesz kísérletet, hogy a résztvevő művészekkel, szakemberekkel, kutatókkal közösen újragondolja a biztonság fogalmát, hogy az az uralomért folytatott verseny helyett a tolerancia, a gondoskodás és a szolidaritás közösségein, a titkolózás helyett az átláthatóságon, a sötétben tartott tömegek félelme helyett az emancipált nyilvános vitán alapuljon.

Hol, hogyan, kivel érezzük magunkat biztonságban? Mit jelent ez számunkra személyes, akár zsigeri szinten, ha a családunkra, közösségeinkre gondolunk? Mit jelent a tulajdonaink, adataink szempontjából és mit, ha nemzetbiztonságról, vagy nemzetközi szövetségekről beszélünk? Mit jelent a legkiszolgáltatottabb közösségek számára, akik nincsenek megfelelően képviselve a jelenlegi hatalmi rendszerekben? A folyamatosan generált félelem és bizonytalanság általános légkörében hogyan érezhetjük magunkat eléggé biztonságban ahhoz, hogy kiálljunk egy olyan jövőért, amelyben a legtöbb élőlénynek a legkevesebb szenvedés jut?

A 2025-ös OFF-Biennálé számos budapesti helyszínen, helyi civil és intézményi, valamint nemzetközi együttműködések keretében mutatkozik be, hogy aztán terveik szerint az év második felében produkcióik külföldi partnerhelyszíneken is megjelenjenek. Kiemelt céljuk új magyar művészeti alkotások létrehozása és bemutatása.