Heterotóp

A természet formálta plasztikus ember

Helyszín: Pikszis Kultúrpont (Budapest VI. Rózsa utca 64.)
Időpont: 2024. október 18. (péntek) 18.00
A kiállítást megnyitja: Nemes Z. Márió
Köszöntőt mond (a kötetet bemutatja): Horváth Márk
A kiállítás kurátora: Horváth Zsófi
Kiállító művészek: BÁNKI Ákos, DEZSŐ Tamás, DULISKOVICH Bazil, GYARMATI Zsolt, GYŐRFFY László, HALÁSZ Péter Tamás, HORVÁTH Zsófi, KIS RÓKA Csaba, LAK Róbert, MIHÁLYI Bálint, NAGY Iza, NÉMETH Dávid, RÓZSA Luca Sára, STARK Attila, SZŰCS Attila, VEREBICS Ágnes

Horváth Márk Heterotóp című kötete megjelenésének apropóján kerül megrendezésre a könyvben szereplő művészek munkáiból válogatott tárlat, Heterotóp – A természet formálta plasztikus ember címmel a Pikszisben. A kiállításon szereplő művek különféle aspektusokból érintik a komplex jelenséget, mely szerint a természet az úr az ember felett.

A poszthumán diskurzus kiindulópontja az ember decentrálása mellett a humanizmusnak mint metanarratívának a meggyenülése. A poszthumán diskurzuson belül az ember nem egy statikus, harmonikus autonóm egész, hanem egy bizonytalan, fluxusban lévő entitás. A másságnak és mássá-levésnek ebben a perspektívájában az ember kérdésessé teszi emberségét, ugyanakkor ez mégsem jelent embertelenséget, csupán a létlehetőségek bővülő horizontját, amely hibrid természetkulturális heterotópiák irányába nyílik meg.

A Heterotóp című tárlat az átformálódó, hibridizálódó, elmosódó, kiborgizálódó emberi alakok felmutatásán keresztül a kortárs természetkulturális állapotról számol be. A tárlat egyben az elmúlt években megfigyelhető nonhumán fordulat és posztantropocentrikus esztétikai érzékenység bemutatására is vállalkozik a kortárs művészeti szcénában.

A kötetről:
A Heterotóp. Posztantropocentrikus tendenciák a kortárs művészetben 2017-2023 című új könyv Horváth Márk művészeti írásait gyűjti össze . A Garten Alapítvány gondozásában megjelent kötet esztétikai esszéket, kiállításmegnyitókat és kiállításkritikákat tartalmaz összegyűjtve az elmúlt évekből. A kiadvány különlegessége, hogy exkluzív, egyedi tervezésű dizájn borítóval is megjelenik, amelyet kiemelkedő kortárs művészek készítettek. Több mint 50 fajta egyedi borítóval lesz kapható a kiadvány. A borítókat Szűcs Attila, Bánki Ákos, Dezső Tamás, Rózsa Luca Sára, Gyarmati Zsolt, Nagy Iza, Győrffy László, Verebics Ágnes, Halász Péter Tamás, Kis Róka Csaba, Horváth Zsófi, Lak Róbert, Németh Dávid, Stark Attila, Mihályi Bálint készítették. Szerkesztette: Bánki Ákos. A kötet megjelenik alapkiadásként is, amelynek borítóján Szűcs Attila és Bánki Ákos művei láthatóak. A kötet több változatban és exkluzív dizájn borítóval is megvásárolható a megnyitón és a bemutatón.

Kapcsolódó programok:
✧Poszthumán érzékenység és posztantropocentrikus esztétika előadássorozat
A kiadványt és a tárlatot egy több alkalmas előadássorozat kíséri. Az előzetesen négy részesre tervezett Poszthumán érzékenység és posztantropocentrikus esztétika című előadáson esztéták, filozófusok, művészek adnak elő és beszélgetnek a poszthumanizmus kapcsán.
Helyszín: Pikszis Kultúrpont
Az előadások időpontjai:
✧Október 31. Csütörtök 18.00. – Horváth Márk: A poszthumán fordulat. Posztantropocentrizmus a kortárs filozófiában
✧November 4. Hétfő 18.30. – Győrffy László: Poszthumán stratégiák az ezredforduló testábrázolásában
✧November 13. Szerda 18.00. – Hornyik Sándor: Kibergótikus tájakon. A kísérteties fenséges a kortárs művészetben
✧November 29. 18.00. – Széplaky Gerda: Posztantropocén érzékenység. Beszélgetés a kiállításon szereplő művészekkel
REGISZTRÁCIÓ az előadássorozatra itt.
Az időpontok az alábbi regisztrációs űrlapon elérhetőek, ahol egyben a részvételi szándék is jelezhető.