† Kirsten Dehlholm

Várnagy Tibor fotója

79 éves korában elhunyt Kirsten Dehlholm dán rendező .

Kirsten Dehlholm (sz. 1945. április 5.) a Hotel Pro Forma művészeti vezetője volt a szervezet 1985-ös megalapítása óta. A Hotel Pro Formával együtt több mint 60 művet készített, amelyeket több mint 30 országban mutattak be a kiállításoktól és performanszoktól kezdve az operaprodukciókig. Budapesten is több ízben fellépett, kiállítása is nyílt a Liget Galériában.

Kirsten Dehlholm a Hotel Pro Formával számos rangos díjat és kitüntetést kapott, többek között Thorvaldsen Medaillen (2013), Az év tiszteletbeli Reumert díja (2015), The Distinguished Artist Award from International Society of Performing Arts (2015), Performance of the Year Reumert, NeoArctic (2017), és az Életműdíj a Prágai Quadriennálén (2019). 1995-ben megkapta a Dán Művészeti Alapítvány élethosszig tartó ösztöndíját.

A Hotel Pro Forma igazgatótanácsának elnöke, Tom Ahlberg ekként búcsúztatta:
Megdöbbenéssel és nagy szomorúsággal értesültünk Kirsten Dehlholm halálhíréről. Alig néhány nap telt el azóta, hogy bemutatta a legújabb terveit az új bemutatókkal kapcsolatban. Kirsten Dehlholm egyedülálló művész volt, aki erős vizuális érzékével, az új művészi megközelítések kipróbálására irányuló vágyával és a művészeti irányzatok közötti kapcsolatok megteremtésének képességével teljesen új mércét állított fel a kortárs művészetben.

Személy szerint Kirsten Dehlholmot a Billedstofteatret 1984-es, Øbro-Hallenben bemutatott Sirene című előadása óta követem. 2005 óta van szerencsém közelről követni a művészi megfontolásokat és folyamatokat. Dehlholmra jellemző volt, hogy minden előadás nagyon különböző művészi technikákat alkalmazott, semmi sem volt adott. Hiányozni fog ez az erős művész, a csodálatos univerzumai és az a képessége, hogy megvalósítsa az elképzelhetetlent.