56. Velencei Biennálé magyar pavilon: pályázati eredmény

Ötvenhatodik alkalommal kerül megrendezésre a Velencei Biennálé. A május 9-én nyíló kortárs képzőművészeti seregszemle magyar részvételére, a korábbi évek gyakorlatát követve, a Biennálé nemzeti biztosa, Balatoni Monika, nyílt pályázatot hirdetett, amelyre a december 12-i határidőig tíz érvényes pályázat érkezett. A kilenc tagú  zsűri – Bukta Imre, Boros Géza, Gerber Pál, Keserü Katalin, Kopek Gábor, Lovas Ilona, Petrányi Zsolt, Sturcz János, Uhl Gabriella – a pályázók többségét 2014. december 19-én személyes prezentáció keretében is meghallgatta. A zsűri a pályázatok értékelése és megvitatása után dr. German Kinga kurátor Cseke Szilárd képzőművész Fenntartható identitás című projektjét nyilvánította a pályázat nyertesének. A zsűri döntése alapján a nemzeti biztos őket kéri fel a velencei magyar pavilon 2015. évi kiállításnak megvalósításra.

A zsűri a beérkezett pályázatok közül magas színvonalúnak és kiemelkedőnek tartotta még Kelemen Zénó szobrászművész Below the line / A vonal alatt című projektjét (kurátor: Grászli Bernadett), amely egyetlen, monumentális hatású plasztika installálásával arra keresi a választ, hogy az érzékelés útján megszerezhető tapasztalat visszaadhatja-e a valóságot.

A nyertes pályázat

A Fenntartható identiás című projekt a magyar és nemzetközi kortárs vizuális művészetben és más művészeti ágakban, a kultúratudományokban, és a mindennapokban is erőteljesen jelen lévő kérdésre, az identitás problematikájára reflektál. A munka kérdéseket fogalmaz meg aktuális és érvényes nyelven, gondolkozásra késztet az identitás álladóan mozgásban lévő, mégis határok, keretek közé zárt lehetőségeivel kapcsolatban. Erénye a  letisztult formanyelv, amely a felvetett kérdést különböző aspektusokból, átgondolt szerkezetben fogalmazza meg. Cseke Szilárd munkája erőteljesen épít a rendelkezésre álló térre, annak adottságait, tagoltságát jól használja. A Fenntartható identitás számol a velencei biennálé speciális kontextusával és szituáltságával, a kiállítást felkereső több százezres közönség heterogenitásával. A projekt lehetőséget kínál az érdeklődők számára az interaktív részvételre.

Cseke Szilárd eddigi életműve, annak kérdésfelvetései, tematikái, technikai megoldásai, vizuális nyelve megalapozottá teszik a benyújtott projektet, German Kinga tudományos és oktatói pályafutása, elért eredményei pedig garantálják a magas színvonalú, nemzetközi kontextusban is érvényes kurátori munkát.

További pályázatok:

* Benedek József: Folyamatok és diemenziók
* Fábri Tímea: Identitás születik
* Kelemen Zénó és Grászli Bernadett: Below the line
* Kettős Tamás és a 180-as csapat: Egy vidámpark magánapokalipszise
* Nagy T. Katalin és Lévay Jenő: A jövő fosszíliái
* Pintér Aukciós Ház: TeleÁrt
* Soós Tamás István: A multiplatform a mai népmese
* Szőke Ferenc: A csodák palotája
* Zöld Pont Alapítvány- Ortutay Tamás: A világ jövője – Ökomp

A nyertes projekt megtekinthető itt, a www.alkotomuveszet.hu weboldalra pedig a többi pályázat is feltöltésre kerül.