Időkapu a Kösely felett

Nemes Zsuzsa kiállítása

Polgármesteri Hivatal Kiállítóterem (7442 Várda, Fő utca 94.)

Megnyitó: 2024.09.07. (szombat) 16:00
Megnyitja: Kissné Budai Rita művészettörténész, zongorán közreműködik: Gábor-Nagy Nóra zongoraművész.

Nemes Zsuzsa Pécsen élő és alkotó festőművész, PTE Művészeti Kar festőművész szakán végzett Valkó László tanítványaként.

Festményei témái közé tartoznak a kisvárosi kertek, házak jelenkori világa, ezek jelentésbeli, kortörténeti, szociológiai rétegződései, az utcatáblák és régi házak ablakai, egy-egy ottfelejtett üzenettel. Ugyanígy a hátsó telek burjánzó növényzete, ahogy bekebelezi a régi, sorsára hagyott járművet, vagy egyéb, ottfelejtett tárgyat.

Képein megjelennek a privát kertekben felállított politikai, vagy vásárlásra ösztönző óriásplakátok bizarr képei, a kádárkockák, és az előttük, a napfényben görcsös árnyékot rajzoló agyonmetszett akácok, vagy az újabban épülő letérkövezett, lebetonozott, műfűvel telehintett „kertek”, klímákkal homlokon szúrt házak a klímaváltozástól forró nyárban ragyogva.

Munkái gazdag táptalaját adja a családi emlékezet, ezzel kapcsolatban időnként családi fotográfiákat is felhasznál a festményekhez. Az otthoni környezet, a családi terek és cselekvések, ház körüli munkák, kertépítés, utcafronti előkertek, homlokzatok alakítása, udvarok díszítéseinek egyéni megoldásainak megörökítése egyaránt fontos témája művészetének. A festményeken a jelen pillanat konzerválásának igénye érhető tetten, akár a családi fotóinkon.

A kiállítás címadó festménye egy kisméretű akvarell kép: Időkapu a Kösely felett.