Kutya egy világ

Bálind István kiállítása

2024. július 26. – augusztus 22.
Ladó Galéria (Budapest VII. Klauzál téri Vásárcsarnok, 1. emelet)

Megnyitó: 2024. július 25. (csütörtök) 18:00

Bálind István festőművész közel ötven önálló és számos csoportos kiállításon szerepelt pályafutása során. Munkáit a kezdetektől áthatotta a kísérletezés, a különböző, nem konvencionális festészeti anyagok használata. Az esztétikai és művészeti kategóriák végei, a határesetek érdekelték. A festés mellett videóval és performansszal egyaránt foglalkozott korábban.

Munkásságában kiemelt szerepet játszik a kutya motívuma, amely mára védjegyként funkcionál művészetében. Elsőként a ’Nő kutyával’ című sorozatában tűnt fel. A stilizált alakként jelentkező állat fokozatosan átalakult és egyre játékosabb, mozgalmasabb formát öltött.

Az évek során az alkalmazott kompozíció többször felbomlott, a női test eltűnt a képekről. A színhasználat egyaránt változatosabbá vált: a korai képeken uralkodó arany és piros színek mellett megjelentek a tarka, csíkos felületek is, melyek a ’Végkiárusítás’ című kiállítással zárult sorozat darabjait szintén jellemezték.

A művész 2008-ra a jól ismert kutyafejhez alsótestet csatolt. Az új stílusban megfestett, leggyakrabban ülő helyzetben ábrázolt kutyák azóta is a ’Kutyavilág’ című sorozatának alapját képezik. Ezeken az alkotásokon a kutya domináns szerepet tölt be, több estben fával társulva látható, amely szintén kedvelt témaként van jelen Bálind éltművében. A kutyaábrázolás változása művészi fejlődését tükrözi.

A Ladó Galériában nyíló kiállításon a látogatók megismerkedhetnek Bálind István legújabb alkotásaival, melyek élénk alapszínekkel és egyszerű, geometrikus formákkal operálnak. Középpontjukban egy ismeretlen kutyafajta áll, ami mintha őrizne valamit, fokozza a vizuális hatást.