Szövet-tan

Fülöp Tünde kiállítása

2024. október 18. – november 14.
Ladó Galéria (Budapest VII. Klauzál tér 11. Vásárcsarnok 1. emelet)

Megnyitó: 2024. október 17. (csütörtök) 18:00
A kiállítást megnyitja: Molnár Eszter művészettörténész

„…Munkaeszközöm a fonál, mely összekapcsol a művészettel, emberekkel, társadalommal. Az egymásra rakódó, ritmikusan építkező szövés, megírja történetünket. Egyfajta hordozó eszköz mely, magába foglalja az emberiség lenyomatát, én pedig hozzáteszem a saját látószögemet.” – fogalmaz Fülöp Tünde textilművész.

A szövet maga a kelme, a textilipar egyik legalapvetőbb eleme. De hogyan is jönnek létre azok a kapcsolódások, kötéspontok melyek meghatározzák egyedi mintázatukat? Minden egy találkozási pontnál kezdődik, a szövésben ezt nevezzük kötéspontnak.

A horizontálisan végigfutó láncfonalak, merőlegesen ütköznek a vertikálisan elhelyezkedő vetülékfonalakkal. Egy csomópont, melynek kereszteződése eldönt színeket, mintázatokat attól függően, hogy az egyik fonal alul vagy felül halad át a másikon.

Fülöp Tünde letisztult munkáiban a hagyományos szövéstechnikákat kortárs anyagokkal és eszközökkel párosítja. A múlt és a jelen, a tradíció és innováció sajátosságait összekapcsolva, a geometria és az absztrakció módszerével szemlélteti a szövésben rejlő potenciált.

A tárlaton a legújabb, videoszalag és filc felhasználásával készült alkotásai, objektjei kerülnek bemutatásra. Az alkalmazott anyagok személyes kifejezőeszközként, történetmesélőként, emlékek őrzőjeként jelentkeznek, melyek az egyéni és a kollektív emlékezet összefonódását egyaránt tükrözik.

A Szövet-tan című kiállításon az érdeklődők bepillantást nyerhetnek a szövés technológiájába, annak alapjaiba. Felnagyítva tekinthetik meg az alapszövéseket, melyekkel akár mindennap találkozunk és érintkezünk, de rejtelmeikbe nehezen láthatunk bele.