Térhajlítás

Fajgerné Dudás Andrea és Horváth Lóczi Judit kiállítása

2024. október 22. – november 18.
Kastner Kommunity (Budapest VIII. II. János Pál pápa tér 8.)

Megnyitó: 2024. október 21. (hétfő) 18:30
A tárlatot megnyitja: Balázs Kata művészettörténész

Fajgerné Dudás Andrea és Horváth Lóczi Judit munkái a Térhajlítás című kiállításon összeolvadnak egy közös vizuális szövetben, egy kollektív tapasztalat anyagszerű lenyomatában. Kritikai éleslátással mutatják be a nőiség és művészi identitás összefonódó, kihívásokkal teli világát helyspecifikus térinstallációk formájában.

A művészek ebben az új alkotói kísérletben kilépnek saját megszokott médiumaik kereteiből, és kizárólag háztartási textilekkel dolgoznak, amelyek önmagukban is rétegzett szimbolikát hordoznak. Ez egy új, közös alkotói forma, mely határátlépések és -húzások metaforája is lehet: különbségek és egybeesések dialektikája, az egyéni és kollektív tapasztalatok fluiditása, valamint a nők közti kapcsolódás újraformálásának lehetősége.

A textilek, mint alkotói anyagok, kettős szimbolikával rendelkeznek. Egyrészt tisztelgésként értelmezhetők azon női alkotók előtt, akik a textil médiumán keresztül tudták kiépíteni művészi nyelvezetüket egy olyan korszakban, amikor a feminizmus eszméi a politikai retorika részeként, mégis korlátozottan érvényesültek. Másrészt ezek az anyagok – konyharuhák, gyerekszoba függönyök – egyszerre jelölik az otthonosság nyugalmát és a láthatatlan munkák terheit.

A háztartási textíliákból létrehozott művek kritikai szemléletet képviselve rávilágítanak az anyasággal járó nehézségekre, a tradicionális női szerepek szorításaira, valamint az ezekhez kapcsolódó térbeli és időbeli határátlépésekre.

Kurátor: Tánczos Korinna