Your Water Our Water

csoportos kiállítás

AQB (Budapest XXII. Nagytétényi út 48-50.)
Megnyitó: 2024. június 21. (péntek) 19 óra

Program: Aradi Mátyás Jordán című performansza az aqb kertjében
Tóth Márton Emil Szekér a Halakban c. installációja az aqb Minesban
Koós Gábor+Mark von Rosenstiehl don’ t worry, I ’m just a hop, skip and jump away című kiállítása még látható az aqb Minesban

afterparty az aqb főudvarán , a Patisson Konyhánál Szent Iván-éji tűzgyújtással
fellépők: friction.org I Alley Catss I Személyi számító I soupire I 96zen

Záró tárlatvezetés : 2024, augusztus 9. (péntek) 16 órától, workshop 18-21 óráig.

Bár a Your water Our Water kiállítás tovább csorog a Duna mentén, a finisszázs keretein belül szeretnénk kitágítani a kiállításban tematizált kérdéseket, és eszközöket kínálni egy továbbélő viszony megtapasztalásához és fenntartásához.

Egy fluid teret képzelünk el, a közösségi, kutatás alapú tudásmegosztás helyszínét. Együtt merülünk el a hidrofeminizmus kínálta lehetőségekben, a folyókra és kifejezetten a Dunára fókuszálva. Milyen folyó lennél? Honnan eredsz, mi táplál és merre kanyarogsz? Mikor csordulsz túl, árasztod el a környező falvakat? Milyen hordalékokat cipelsz magaddal? Mit tanulhatunk a folyóktól és saját vízminőségeink felfedezéséből?

Az ajánlatok közt találtok lecture jellegű elemeket (bevezetés a hydrofeminizmusba, a Duna ökológiai veszélyei és társadalmi szerepe) és művészeti, közösségi alkotási gyakorlatokat (score alapú performatív installálás, kreatív írás, érzelmi térkép).

A program a ‘Stories carried by old waters / A víz viszi tovább’ című, szeptemberben Magyarországon is bemutatásra kerülő közösségi színházi előadás kutatási folyamatának része. Az előadásban idősekkel fogunk közösen alkotni, a mostani alkalommal pedig kivételesen mindenki számára nyitottá tesszük a részvételt. Az alkotói folyamat munkamódszerét és gyakorlatát tavaly augusztusban, Csehországban a Divadlo na Cucky színháznál töltött rezidencia során fejlesztettük ki. A magyar előadást a Duna partján mutatjuk be, a PLACCC fesztivál programjában.

Mi az a hidrofeminizmus?

Az ökofeminizmus posztantropocén világképe szerint a neoliberális, kapitalista világot mozgató hierarchiák és struktúrák támogatják az elnyomott csoportok tagjaitól és a természettől való elszakadást. Ezen elmélet mentén az interszekcionális feminizmus törekvései során az elnyomó struktúrák megértéséhez és lebontásához az other-than-human érdekeket is figyelembe kell vennünk.

A hidrofeminizmus az ökofeminizmus alá sorolható filozófiai irányzat, melynek a víz áll a központjában. A víz körforgásábal ugyanazok az atomok keringenek a földi élet előttre visszanyúló idők óta. Az elfogyasztott, életfunkcióinkat fenntartó, részünkké váló víz minden cseppje összekapcsol minket az összes geográfiai és földtörténeti tájjal, ahol járt és annak minden élő és élettelen elemével. Ennek az összetartozásnak megértése és megélése nem csupán abban segít minket, hogy magunkra a természet részeként tekintsünk, hanem abban is, hogy más megközelítésből nézzünk rá a társadalmunkat érintő kérdésekre, új perspektívát kapjunk a fenntartható jövő építéséhez.

A workshop a FEMINI duo (Dobos Eszter, Trömböczky Napsugár) szervezésében valósul meg.