Random helyzetjelentések Londonból III.

Szörf az északi póluson

Szövényi Anikó

Random helyzetjelentések Londonból III.

Szörf az északi póluson

Nevezhetnénk pillanatnyi lustaságnak is, mindenesetre hősünknek nem akaródzott kimozdulnia körzetéből, Észak-Londonból. Inkább csak átugrott a szomszédos Hampsteadbe, ami inkább elit lakóövezet, semmint művészeti negyed-, hogy becserkésszen egy különös, csak egy hétig nyitva tartó kiállítást. Minimal Resistance fedőnév alatt, az Isokon Flats gyakorlatilag a világháború elől menekülő Bauhaus főhadiszállása volt Londonban. Jack Pritchard, a Bauhaus elveinek angol képviselője 1934-ben tervezte a kis kompakt lakásokból álló épületet, benne a bútorokat, mindent. Itt lakott Breuer Marcell, Walter Gropius, sőt Agatha Christie is. A ház jelenlegi, totálisan lerohadt állapota ellenére átjön az utópia.
[pic01: Isokon Flats]
[pic02: Agatha Christie fürdőszobája]
[pic03: lakószoba bútorok, Breuer tervezte ‘hosszú székek’]
[pic04: az Isokon bútorgyár logóját Moholy-Nagy tervezte]
[pic05: Pritchard konyhája]

A lepusztult modernizmus még így is lelkesítő légköre nagyobb hatással volt hősünkre, mint a lakásokban található helyspecifikus installációk. Egyedül talán ez a monitorok között ülő, számítógép-billentyűkből kirakott Buddha említésre méltó.
[pic06] [pic07]

Az egyik volt lakás a kiállítástól nagyjából függetlenül adott otthont a The Library of Prototypes-nak: a világ minden részéről elküldött képzőművészeti, építészeti, designer ötletek, utópikus tervek, megvalósítatlan munkák gyűjteményének. [pic08] A Library része egy komplex projektnek, amely folyamatosan gyűjti és tematikusan, változó helyszíneken mutatja be az ötletvázlatokat, jegyzeteket, stb. A gyűjtemény következő szemléje a ‘Day of the Unread’: ki nem adott, visszautasított és mindenféle egyéb (előadás, újságcikk, költészet, jegyzetfüzet) írásokból. A másik észak-londoni helyszín a Camden Arts Centre, amit szinte kötelező meglátogatni, hiszen kurátora, Heather Galbraith, úgy is mondhatnánk, hogy a Budapest-London vonal kontaktembere. A galériában most két dél-amerikai művész szerepel.

A kolumbiai Doris Salcedo szikár, megerőszakolt székei megnyúlt lábakkal feszülnek bele a térbe ill. görnyednek egymás alatt.[pic09][pic10]
A mexikói építész/képzőművész Jose Davila installációja is tiszta munka: állványzat, ami a galéria teréből az ablakokon át körbevezet az épület egyik sarkán, több emelet magasságban az utca fölött. Az ideiglenes, nyers struktúra kitűnő darab. [pic11][pic12][pic13]

Hősünk küldetését teljesítette – részben építészetire sikerült, de reméli senki sem bánja.