ARTSLINK

határidődeadline: 2003. november 5.

ARTSLINK RESIDENCIES AND INDEPENDENT PROJECTS IN THE US

Ösztöndíj közép-kelet-európai képző- és médiaművészek, valamint a képző- és médiaművészet területén működő művészeti szervezők részére az Amerikai Egyesült Államokba 2004-ben.

JELENTKEZÉSI HATÁRIDŐ: 2003. NOVEMBER 5.

Az ArtsLink program Kelet- és Közép-Európában, Oroszországban és Eurázsiában élő művészek és művészeti szervezők számára lehetővé teszi, hogy az Amerikai Egyesült Államokban működő, szakterületüknek megfelelő non-profit intézményekkel, illetve művészekkel együttműködve, mindkét ország művészei és szélesebb közönsége számára eredményt hozó projekteket valósítsanak meg.

A fenti célra 2004-ben az ArtsLink az alábbi programokat indítja:

ArtsLink Residencies (rezidencia-program): közép- és kelet-európai, oroszországi és eurázsiai művészek és művészeti szervezők számára elhelyezést biztosít valamely, szakterületüknek megfelelő amerikai intézményben, s fedezi az ott-tartózkodás költségeit (2004-ben képző- és médiaművészek és ezen a területen működő művészeti szervezők pályázhatnak).

Independent Projects (önálló projektek): bármelyik művészeti ágban működő közép- és kelet-európai, oroszországi és eurázsiai művészek és művészeti szervezők számára nyújt támogatást egy amerikai non-profit művészeti társintézménnyel közösen kialakított és önállóan szervezett projekt megvalósítására az Amerikai Egyesült Államokban (A pályázathoz szükséges egy amerikai non-profit szervezet meghívólevele).

Az ArtsLink program a CEC International Partners, a National Endowments for the Arts, a Trust for Mutual Understanding és az Ohio Arts Council közös programja, amelyhez a Kettering Fund és a Milton and Sally Avery Arts Foundation is kiegészítő támogatást nyújt. Az ArtsLink program irányítója és szervezője a CEC International Partners.

ARTSLINK RESIDENCIES:
A New York-i ArtsLink program által kijelölt szakértő zsűri választja ki a program kelet-európai résztvevőit, megkeresi a pályázati céljuknak megfelelő non-profit amerikai művészeti szervezetet, s lehetővé teszi a nyertes pályázók számára, hogy 5 hetet eltöltsenek az adott amerikai intézményben. A 2004. évi ArtsLink rezidencia-programra kizárólag képző- és médiaművészettel foglalkozó művészek és szervezők pályázhatnak.
A nyertes pályázók az öthetes rezidencia előtt és után New York-ban töltenek el összesen egy hetet, ahol az ArtsLink program munkatársai megérkezésükkor a kinttartózkodáshoz szükséges információkkal látják el a résztvevőket, valamint az öthetes rezidencia után közösen beszélik meg tapasztalataikat. A fogadó intézményben eltöltött öt hét során az ArtsLink-ösztöndíjas szakemberek megismerkedhetnek az intézmény tevékenységével, valamint kapcsolatot teremthetnek a helyi művészekkel, illetve művészeti szervezetekkel.
A hathetes program 2004. október végétől december elejéig tart.

A fogadó intézményben eltöltött öt hét költségeire a támogatást a fogadó amerikai intézménynek utalják át. A pályázó részére közvetlenül megítélt ösztöndíj fedezi az oda-visszautazás költségeit, a betegbiztosítást, valamint a New York-i egyhetes találkozó költségeit.

A PÁLYÁZÓK KÖRE:
A 2004-es rezidenciaprogramra a képző- és médiaművészet területén alkotó művészek valamint az ezeken a területeken működő független, nonprofit és állami intézményekben dolgozó művészeti szervezők pályázhatnak – korhatár nélkül. Régiónkból csak olyan művészek és szervezők jelentkezhetnek, akik valamely közép-kelet-európai vagy eurázsiai ország állampolgárai, és itt is élnek. Az angol nyelv kiváló társalgási szintű ismerete természetesen alapkövetelmény.

Kommercionális intézményekben dolgozó szervezők, valamint elhelyezésüket kommercionális intézményekbe kérő művészek jelentkezését nem fogadják el. Diákok, amatőrök és tudományos kutatók nem pályázhatnak. Korábbi ArtsLink ösztöndíjasok nem adhatnak be újabb pályázatot. A hiányosan beadott vagy megfelelő mellékletekkel el nem látott pályázatok érvénytelenek. Ezért figyelmesen olvassák el az ArtsLink pályázat feltételeit a CEC International Partners honlapján.

A részletes angol nyelvű ismertető megtalálható a CEC International Partners honlapján, a letölthető pályázati jelentkezési lapokkal együtt:
http://www.cecip.org

A pályázatokat az alábbi postacímre várják:
ArtsLink
CEC International Partners
12 West 31 Street
New York, NY 10001

Figyelem! Valószínűleg idén ősszel új irodába költözik az ArtsLink program, ezért emailben érdeklődjenek a helyes címről, mielőtt postára adják a pályázatokat:

tel: 212-643-1985 ext. 22
fax: 212-643-1996