Budapest Galéria művészcsere program 2022

határidődeadline: 2021. november 1.

Pályázat külföldi műtermekbe, alkotóházakba 2022-re

Budapest Főváros Önkormányzata megbízásából a Budapesti Történeti Múzeum – Budapest Galéria pályázatot hirdet a fővárosban élő és alkotó művészek (bizonyos helyekre kurátorok) számára a 2022-es évre, alkotási, szakmai és művészeti kapcsolatépítési lehetőségre a következő helyekre:

Brno – Brno House of Arts: március (1 művész – 3 nevet tartalmazó shortlistből a fogadó intézmény zsűrije választja ki a nyertest)

Freising – Schafhof – Europaisches Künstlerhaus Oberbayern: március – április, 2 hónap (1 művész – 3 nevet tartalmazó shortlistből a fogadó intézmény zsűrije választja ki a nyertest)

Gyergyószárhegy – Gyergyószárhegyi Kulturális Központ: július – augusztusi időpontú művésztelep, 2 hét (2 művész)

Helsinki – Vantaa – Vantaa Artist Association: április, július hónapok (1-1 művész)

Krems – AIR Niederössterreich: március (1 művész)

Lisszabon – Cámara Municipal de Lisboa: június, július hónapok (1-1 művész)

Salzburg – Land és Stadt Salzburg: március, április hónapok (Land), április (Stadt) (1-1 művész)

Strasbourg – CEAAC: április (1 művész)

Párizs – Cité International des Arts: (1 művész – 3 nevet tartalmazó shortlistből a fogadó intézmény zsűrije választja ki a nyertest) (szeptember-október)

Regensburg – Donumenta Artist in Residence: szeptember (1 művész – 3 nevet tartalmazó shortlistből a fogadó intézmény zsűrije választja ki a nyertest)

Kurátorok számára az alábbi helyek biztosítanak lehetőséget a pályázásra: Brno, Lisszabon, Helsinki – Vantaa, Strasbourg

A pályázat elnyerésével a kiutazó pályázó szállást, műtermet és napidíjat kap a vendéglátó várostól. Az utazás költségeit mindenki maga fedezi. A kiutazó pályázókra vonatkozó feltételek – a partnervárosok kérésére – egyedileg szabályozottak.

A jelentkezés feltételei:

Azok jelentkezését várjuk, akik eddig legfeljebb egyszer nyertek ezen a pályázaton, és utazásuk 2018 előtt volt. A partnervárosok és Budapest is elvárja, hogy olyan pályázók jelentkezzenek, akik megfelelő szinten tudnak beszélni a munkájukról és szakmai kérdésekről angolul vagy az adott ország nyelvén. Kérjük, hogy nyelvtudásukról a regisztrációs adatlapon felelősséggel nyilatkozzanak.

A pályázat nyerteseitől a külföldi út után fotókkal kiegészített, írásos szakmai beszámolót várunk. A résztvevőket arra kérjük, hogy alkalmanként segítsék a Budapest Galéria művészcsere programját, hogy a Budapestre érkező külföldi művészek tájékozódni tudjanak a főváros művészeti életében, valamint a későbbi hazai pályázók teljesebb képet kaphassanak a csereprogramról.

A pályázat menete:

Jelentkezni csak elektronikus úton lehet a e-mail címen.

Az üzenet tárgya Művészcsere2022 legyen.

Határidő: 2021. november 1. (hétfő, Mindenszentek) éjfél.

A pályázatnak tartalmaznia kell:

– a regisztrációs adatlapot és személyes adatkezeléshez hozzájáruló nyilatkozatot, mely letölthető itt:
https://budapestgaleria.hu/_/muveszcsere-program/
– a szakmai önéletrajzot és munkásságot bemutató dokumentációt egy PDF-ben összefűzve
– valamint maximum 2-2 ezer karakteres, magyar és angol nyelvű motivációs levelet a helyszín indoklásáról

Kérjük, hogy minden esetben csatolják a regisztrációs adatlapot, a személyes adatkezeléshez hozzájáruló nyilatkozatot, valamint a szakmai önéletrajz és a motivációs levél magyar változatát.

A pályázatokat a Budapest Galéria által meghívott szakmai zsűri bírálja el. A 2022-re meghirdetett művészcsere pályázat szakmai zsűri tagjai: Molnár Judit Lilla, Nagy Edina, Szalipszki Judit, Százados László, Tatai Erzsébet.

A pályázat elbírálásának várható határideje: november vége.

További információ: Budapest Galéria Kiállítási Osztálya, Hermann Júlia ()