Capa-Nagydíj 2018

határidődeadline: 2017. szeptember 18.

A Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ kiírja a Robert Capa Magyar Fotográfiai Nagydíjhoz kapcsolódó 2018. évi pályázatot azon alkotók munkájának elismeréseképpen, akik kiemelkedő teljesítményt nyújtanak a magyar fotográfia területén.

A Capa-nagydíjat minden évben olyan, a fotográfia bármely ágában dolgozó alkotó kaphatja, aki szakmailag megalapozott múlttal rendelkezik és korábban kiemelkedő tehetségről tett tanúbizonyságot.

A Capa Központ az ösztöndíjak és a díj odaítélésével is hangsúlyozni szeretné elkötelezettségét a társadalmat gazdagító kreatív művek elkészülése mellett. Az ösztöndíjak és a díj az alkotók további fejlődését és jövőbeni kísérletezésének előmozdítását szolgálja.

A Capa-nagydíj 2018 elnyerése pályázathoz kötött, jelölésre nincs mód. A díjra egyéni alkotók vagy kis létszámú (maximum öt fős) alkotócsoportok jelentkezhetnek. A pályázaton magyar vagy Magyarországon élő külföldi állampolgárok indulhatnak. Alkotócsoportok esetén a pályázók legalább fele kell, hogy megfeleljen ennek a feltételnek.

Pályázni már folyamatban lévő munkával és a munka befejezését felvázoló szinopszissal lehet, amely kitér a munka végső formájára, installálásának tervezett módjára is. A pályázati anyag tartalmazhat ugyan korábban már bemutatott elemeket, de csak olyan pályamű díjazható, amely az ösztöndíj során az eredetitől eltérő koncepció szerint egy új művet hoz létre. A pályázatra olyan pályaműveket és szinopszisokat várunk, amelyek társadalmilag elkötelezett alkotói módokról tesznek tanúbizonyságot.

Olyan anyaggal nem lehet pályázni, amely a Capa Központ anyagi támogatásával jött létre vagy a munka egy korábbi fázisában a Capa Központ anyagi támogatásával már bemutatásra került. Nem díjazható olyan sorozat sem, amelynek jogán alkotója más alkotói ösztöndíjban részesül (például NKA, MMA, MFSZ vagy Pécsi József fotóművészeti ösztöndíj).

A zsűri a pályázat első szakaszában három ösztöndíjast választ ki, akik a leadott szinopszisuk alapján folytatják a már megkezdett munkát és erről beszámolnak a zsűrinek. Ezek után, a pályázat második szakaszában a zsűri a három ösztöndíjas közül választja ki a nagydíjast.
Az ösztöndíjasok megnevezése után a három nyertes a Capa-nagydíj pályázatán részt vevő anyagával más pályázaton nem indulhat a nagydíj bejelentéséig.

Az ösztöndíjasok az elkészült munkáikat a Capa Központban rendezett csoportos kiállításon személyesen, angolul mutatják be a zsűrinek a nagydíj átadása előtt. A kiállítás előállítási költségeire a Capa Központ fedezetet biztosít az ösztöndíj összegén felül fedezetet biztosít.
Pályázati díjak

Az ösztöndíjasok 500-500 ezer forint ösztöndíjban és ezen felül 200-200 ezer forint, a beszámoló kiállításuk elkészítéséhez biztosított költségtérítésben részesülnek. A nagydíjas további 3 millió forintot vehet át.

Zsűri
Az ösztöndíjak és a díj odaítéléséről neves magyar és nemzetközi szakemberekből álló, öt tagú, független zsűri dönt. A zsűri munkáját a titkár segíti, akinek szavazati joga nincs. A zsűrizés több – online és személyes részvételű – fordulóban, zártkörűen és angolul zajlik. A pályaművek – a zsűrizés teljes ideje alatt – nem anonimizáltak.

A Capa-nagydíj zsűrijének tagjai 2017-ben:

Horányi Attila, a zsűri elnöke, művészettörténész, esztéta, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Elméleti Intézetének docense
Gerhes Gábor, képzőművész, egyetemi oktató
Anna-Alix Koffi, képszerkesztő, kiadó
Nestan Nijaradze, A Tbiliszi Fotófesztivál művészeti igazgatója
Donald Weber, Fotográfus
titkár: Virágvölgyi István, a Robert Capa Magyar Fotográfiai Nagydíj titkára

A nevezés szabályai

2017. augusztus 1., kedd
pályázatok feltöltésének kezdete

2017. szeptember 18., hétfő dél
pályázatok beadási határideje

2017. október 19., csütörtök
eredményhirdetés, a shortlist és benne a három ösztöndíjas megnevezése (Robert Capa születésének 104. évfordulója alkalmából)

2018. október 18., csütörtök
a nagydíj átadása (Robert Capa születésének 105. évfordulója alkalmából).

A pályázatot két nyelven, magyarul és angolul, kizárólag elektronikus úton, a www.capa-nagydij.hu weboldalon lehet benyújtani, amelynek tartalmaznia kell:

1. A pályázóra vonatkozó alapinformációkat:
adatokat, elérhetőségeket, fényképet – az állampolgárságot vagy lakhelyet igazoló dokumentumot a szervezők a pályázat teljes ideje alatt kérhetnek

2. A pályaműre vonatkozó információkat:

a már készülő munka bemutatását (képek, képsorozatok – kiegészítésként videók, videósorozatok, dokumentáció stb.)
szinopszist, projekttervet, amelyben a pályázó kifejti, hogy a készülő munkát hogyan kívánja befejezni, milyen végleges formát tervez a munka számára, hogyan tervezi installálni stb. (tartalmi kifejtés és ütemterv)

3. A pályázó munkásságának bemutatását:

részletes önéletrajzot
portfóliót, referenciamunkákat: minimum egy, maximum öt korábbi munka

A Capa Központ a díjazott műveket népszerűsíti. A Központ nem szerez szerzői jogot a készülő munkák felett, de korlátlanul használhat minden nyertes pályamunkát és az ahhoz kapcsolódó tartalmakat (fotókat, videókat, dokumentációt, könyvet stb.) a díjjal, annak népszerűsítésével, kommunikációjával stb. kapcsolatban.

A pályázat szabályainak, a formai követelmények vagy a határidők be nem tartása a pályázatból való kizárást vonhatja maga után. A leadott pályaművek tartalmáért az azt leadó pályázó viseli a teljes jogi felelősséget és annak minden következményét, amely lehet a pályázatból való kizárás is. A pályázat (ösztöndíj vagy díj) korábbi nyertesei nem vehetnek részt újra a pályázaton két évig. Nyertes alkotócsoportok tagjai más alkotócsoport tagjaként vagy egyéni pályamunkával újra indulhatnak a pályázaton.

A pályázati anyagra vonatkozó részletes technikai lehetőségek és követelmények ide kattintva elérhetők:
http://capa-nagydij.capacenter.hu/technikai-feltetelek

A leggyakrabban hozzánk intézett kérdésekre ide kattintva talál válaszokat:
http://capa-nagydij.capacenter.hu/CapaSite/gyik

További információt a címen kérhetnek.