Esterházy Művészeti Díj

határidődeadline: 2011. szeptember 30.

Az Esterházy Magánalapítvány gazdag gyűjteménye az Esterházy hercegek több mint 400 éves gyűjtői szenvedélyén alapszik és egyben bizonyítékául szolgál a család mecénási tevékenységének. Az Esterházy Magánalapítvány feladata, hogy ezt a mind minőségében, mind pedig méretében jelentős gyűjteményt a gondos gazda felelősségével kezelje.
Az ESTERHÁZY CONTEMPORARY program keretében az Alapítvány 2004 óta kelet-közép-európai kortárs művészek munkáival bővíti gyűjteményét. Támogatási stratégiájában elsősorban fiatal, tehetséges művészek felkarolására, valamint előremutató kulturális események támogatására helyezi a hangsúlyt.

A 2009-ben megalapított Esterházy Művészeti Díjjal a kortárs festészet műfajában alkotó, fiatal, tehetséges művészek támogatása és pályafutásukon való elindítása a cél. Az egyenként 5000 euróval jutalmazott díjat kétévente, minimum kettő és maximum három 40. év alatti magyar művésznek ítéli oda a független szakmai zsűri.

A PÁLYÁZÁS MÓDJA ÉS FELTÉTELEI
Pályázni 2011. május 15-től szeptember 30-ig, kizárólag online, a www.esterhazy-muveszeti-dij.hu internetes oldalon lehet, ahol az érdeklődők a pontos pályázási feltételeket is olvashatják. A kiválasztási folyamat két lépcsőben történik. Az előzsűrizés keretében a független zs!ri az online pályázatok alapján kiválaszt maximum 20 továbbjutót. A második fordulóba jutottak 2011. október 17.-től kezdődően írásos kiértesítést kapnak a továbbjutásukról, valamint az eredeti művek beadásának helyszínéről, és a leadás pontos feltételeiről. A beadott pályaművek végső zsűrizésére 2011. november 1-én, Budapesten kerül sor. Az ünnepélyes eredményhirdetés és
díjkiosztás 2011 november 17-én, a Szépm!vészeti Múzeum tereiben, az Esterházy gyűjtemény régi mestereinek társaságában megrendezett kiállításon történik.

A szakmai zsűri tagjai
A zsűri elnöke Dr. Hegyi Lóránd, a Musée D\’Art Moderne de Saint-Étienne főigazgatója, az Esterházy Contemporary Program Central Europe Revisited kiállítássorozatának kurátora
a zsűri további tagjai:
Dr. Alexander Tolnay, független kurátor, 1995-2008-ig a Berlini Kunstverein igazgatója,
Niklai Judit, kurátor, a Blood Mountain Alapítvány alapítója és igazgatója,
Tijana Stepanovic, esztéta, kurátor, műkritikus, az ACAX Nemzetközi Kortárs Képzőművészeti Iroda vezetője,
Fenyvesi Áron, független kurátor, műkritikus, a Trafó Galéria vezetője,
Rieder Gábor, független kurátor, műkritikus,
Dr. Ottrubay István, a díj alapítója, az Esterházy Magánalapítvány vezérigazgatója,
Othmar Michl, a díj szponzora, az UNIQA Biztosító Zrt. vezérigazgatója.

Határidők:
• május 15.- szeptember 30.: online jelentkezés,
• október 17.: a továbbjutó művészek kiválasztása,
• október 27-28.: az eredeti művek leadása,
• november 1.: az Esterházy Művészeti Díj Magyarország végső zsűrizése,
• november 17.: díjátadó ünnepség,
• november 17.- december 4.: a második fordulós művek kiállítása.