Henlel Art Award 2010

határidődeadline: 2010. június 10.

HENKEL ART.AWARD. 2010

A pályázat témája
• Alkotások a kortárs képzőművészet (festészet, grafika, fotó, videó és installáció) területéről. Az idei kiírásra a Henkel olyan pályaműveket vár a jelentkezőktől, amelyek a kortárs képzőművészet fent felsorolt, valamely területről érkeztek.

Díjak
A zsűri a verseny döntőjén egy győztest hirdet, aki az alábbi díjakban részesül:
• Henkel Art. Award. 2010 díj és 7 000 euró pénzjutalom
• a Henkel Art.Award. 2010 nyertesének lehetősége nyílik arra, hogy műveiből 2011-ben egy saját kiállítást rendezzen a bécsi Museum Moderner Kunst Stiftung Ludwig-ban. Alkotásai a kiállítási katalógusban is megjelennek
• a Henkel támogatja egy önálló kiállítás megrendezésében, hazájában is.
A döntőbe öt versenyző kerül. Ők meghívást kapnak Bécsbe, hogy a tervek szerint 2010. november 25-én részt vegyenek a Henkel Art. Award. díjátadó gáláján.

A pályaművek beérkezési határideje, az anyagleadás módja
• Beérkezési határidő: 2010. június 10., csütörtök 16 óra
• A pályázati anyagot az alábbi címre kérjük eljuttatni:
Morpho Communications
1037 Budapest, Montevideo utca 10.
A borítékra rá kell írni: Henkel Art.Award. 2010
• Az anyagleadás módja:
• személyesen, a fent megadott címen 2010. június 8-án 10-16 óráig
• postán, a fent megadott címre.

A nevezés személyi feltételei
• A Henkel Art.Award. pályázatra való jelentkezési korhatár: 40 év
• A pályázatra csak a következő országokban élő művészek jelentkezhetnek: Albánia, Azerbajdzsán, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Cseh Köztársaság, Észtország, Fehéroroszország, Grúzia, Horvátország, Kazahsztán, Kirgizisztán, Koszovó, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Macedónia, Magyarország, Moldova, Mongólia, Montenegró, Oroszország, Örményország, Románia, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Tádzsikisztán, Törökország, Türkmenisztán, Ukrajna és Üzbegisztán.
• A fenti országok magyar és nem magyar állampolgárai egyaránt pályázhatnak Magyarországon. Külföldi állampolgárság esetén a pályázó elfogadja a magyar zsűri értékelését.
• Nevezési díj nincs.

A jelentkezés tartalmi és formai követelményei
A verseny első fordulójához a pályaművek dokumentációját kell beküldeni, nem az eredeti alkotásokat!
Csak 2007. után készült művek dokumentációját fogadja el a zsűri.

A verseny első fordulójához az alábbi dokumentumokat kérjük beküldeni egy maximum A/3 méretű borítékban az alábbi címre: Morpho Communications
1037 Budapest, Montevideo utca 10. 1. emelet
• A Morpho Communications vagy Henkel Magyarország a honlapjáról (www.morpho.hu/sajtoszoba vagy www.henkel.hu) letöltött, és helyesen kitöltött nevezési formanyomtatvány
• Önéletrajz és művészeti pályafutás ismertetése magyar és/vagy angol nyelven
• 5-10 művészeti alkotás bemutatása a következő formátumokban:
– Fotó, grafika vagy festmény dokumentációja esetén: a képek CD-re vagy DVD-re írva.
A pályaművek dokumentációjának formai követelménye: nagy felbontású (300dpi) jpeg,
vagy tif formátumú, sajtómegjelenésre alkalmas fotók.
– Installáció dokumentációja: albumba rendezve.
Installáció esetén kérjük mellékelni az installáció alaprajzát, valamint az installációról több
nézetből készített fotókat. Videó installáció esetén a videó maximális hossza 10 perc lehet.
– Videó esetén: maximum 10 perc hosszúságú videó DVD-re írva.
• A benyújtott pályaművek rövid szöveges (4-5 mondatban) ismertetése, melyben a pályázó feltünteti a pályaművek eredeti méretét (fotó, grafika, festmény, illetve installáció esetén), vagy időtartamát (videó esetén).

A nevezés folyamata, zsűrizés
A verseny kétlépcsős kiválasztási folyamatban zajlik. Júniusban a magyar zsűri kiválaszt három művészt, akiknek pályamunkái és jelentkezési dokumentumai továbbjutnak Bécsbe a nemzetközi zsűrihez.
A pályázat benyújtásával a pályázó vállalja, hogy
• a legjobb háromba való bekerülés esetén a pályázathoz tartozó dokumentumokat (önéletrajz, művészeti pályafutás ismertetése, a pályamű bemutatása, videó esetében az értelmezéshez szükséges felirat biztosítása) az értesítést követő 7 napon belül megküldi a Morpho Communications részére angol nyelven.
• a kiválasztott pályaműről nagy felbontású (300dpi) jpeg vagy tiff formátumú, sajtómegjelenésre alkalmas fényképet küld az értesítést követő 24 órán belül.
Azok a pályázók, akiknek munkáját a helyi zsűri nem választotta be a három továbbjutó közé, a benyújtott pályázati anyagot az alábbi címen és időpontban vehetik át személyesen:
Morpho Communications
1037 Budapest, Montevideo utca 10. 1. emelet
2010. július 13-15. 10-16 óra között.
Azoknak a pályázóknak, akik a feltüntetett időpontban nem veszik át jelentkezési anyagukat, postán küldjük vissza a beküldött pályamunkáit 2010. augusztus 1-ig.

A Henkel, a magyar zsűri által kiválasztott három pályázó munkáinak részeként, további leírást kérhet. Ezt a pályázóknak egy előre egyeztetett időpontban el kell juttatnia a Morpho Communications címére, ahonnan az alkotások dokumentációja Bécsbe kerül, és a szeptember elején összeülő nemzetközi zsűri értékeli azt. A nemzetközi zsűri az összes résztvevő országból érkezett pályázó közül kiválasztja azt az öt jelöltet, akik esélyesek a Henkel Art.Award. díjra. A pályázat eredményét ünnepélyes díjátadó gála keretében 2010. november 25-én hirdetik ki Bécsben. A gálán kiállítják az öt jelölt, köztük a nyertes alkotásait.

A pályázók nem részesülnek anyagi juttatásban a bécsi (vagy a saját hazájukban szervezett) kiállításon való részvételért. A vállalat a benyújtott dokumentációkat visszajuttatja az alkotóknak, miután a hazai zsűrizés, illetve az öt döntős kiválasztása megtörtént. A dokumentumok elvesztéséért vagy megsérüléséért a Henkel és a Morpho Communications nem vállal felelősséget.

A beküldött anyagokhoz kapcsolódó szellemi tulajdonjogok
A pályázó tanúsítja, hogy a beküldött munkákat ő maga hozta létre, és ezek nem tartalmazzák, vagy sértik harmadik fél szellemi tulajdonjogait.
A pályázó hozzájárul ahhoz, hogy alkotásairól, művészi tevékenységéről a Henkel sajtóanyagaiban, honlapjain tetszőleges terjedelemben, képekkel, portréfotóval beszámoljon.

A pályázó adatainak felhasználása
A Henkel minden, a versennyel kapcsolatban beküldött adatot felhasznál a pályázattal kapcsolatos ügyintézéséhez és az értékeléséhez. Amennyiben bármilyen kérdése van az adatai felhasználásával kapcsolatban, vagy a megadott adatok pontosítását kéri, lépjen kapcsolatba a szervezőkkel az email címen.

Kommunikációs célú felhasználás
A döntőbe jutott pályázó a versenyben való részvételével felhatalmazza a Henkelt, hogy vezetéknevét, keresztnevét, amennyiben még hallgatói jogviszonyban van, felsőoktatási intézményének nevét, fényképét és ötletét felhasználhassa kommunikációs célokra.