K&H alkotói ösztöndíj program

határidődeadline: 2009. január 30.

A K&H Csoport a kortárs művészet támogatására és a K&H új gyűjteményének fejlesztése céljából pályázatot hirdet fiatal, alkotó képzőművészek részére, képzőművészeti ösztöndíj elnyerésére. Az ösztöndíj program célja, hogy mindamellett, hogy támogatást nyújt fiatal, pályakezdő művészek számára, a K&H új gyűjteményét gyarapítsa a nyertes pályázó által készített alkotással.

A K&H Csoport jelenleg művészeti gyűjteményének átalakításán dolgozik, melynek során értékesíti a birtokában lévő műtárgy állományt, és egy egységes koncepció mentén új gyűjteményt épít. A K&H az új képzőművészeti gyűjteményének építésére vonatkozóan azt a (nem művészeti) alapelvet fogalmazta meg, hogy az új gyűjtemény illeszkedjen a Csoport arculatához és márkaértékeihez, melynek az új gyűjteményben megjelenítendő legfontosabb eleme a dinamizmus. Az új gyűjtemény egyes darabjai a K&H irodáinak falaira kerülhet, mellyel munkatársai számára kellemes, szellemileg inspiráló munkahelyi környezetet szeretne teremteni.

1. a pályázat tartalma

A K&H Csoport ösztöndíj programot hirdet fiatal, alkotó képzőművészek számára. Az ösztöndíj célja, hogy anyagi támogatást nyújtson, mellyel segíti az alkotóművészek pályakezdését és művészi fejlődését, továbbá a Csoport épülő gyűjteményét az ösztöndíjidőszak végén műtárgyakkal gyarapítsa.

Az ösztöndíjban félévente egy művész részesülhet.

Az ösztöndíj időtartama: 6 hónap (nem meghosszabbítható)
Az ösztöndíj bruttó összege: 125.000 Ft/hó/fő

Az ösztöndíj nyertesének kötelezettségei:
– az ösztöndíjas a harmadik hó végén megrendezett beszámolón (műterem-látogatás keretében) köteles számot adni a végzett munkájáról
– az ösztöndíj időszak végén megrendezett beszámolón (műterem-látogatás keretében) a Bank jogosult az ösztöndíj időszak alatt készített művekből egy darab műtárgyat választani, melyet beemel gyűjteményébe, kiállításain bemutatja, a gyűjteményről megjelentetett publikációkban szerepelteti (ennek részleteit az ösztöndíj nyertesével megkötendő szerződés tartalmazza)
– a fenti kötelezettségek elmaradása esetén az ösztöndíj visszavonható, ami a támogatási összeg további folyósításának megszüntetését jelenti (a minimum kötelezettséget a nyertes pályázóval megkötendő szerződés tartalmazza részletesen)

2. szerződő fél

A K&H Murillo Alkotó- és Előadóművészeti Alapítvány a pályázók közül a nyertessel szerződést köt, a támogatás adásához, mely a pályázati kiírásban szereplő támogatási összeg havi részletekben történő folyósítását és a nyertes pályázó által nyújtandó ellenszolgáltatásokat tartalmazza.

3. részvételi feltételek

Az ösztöndíjra pályázhat minden akkreditált szakirányú felsőoktatási intézményben öt éven belül végzett magyar művész. Nem nyújthatnak be pályázatot a felsőfokú tanulmányi intézetek hallgatói (kivéve doktori képzésben résztvevők), valamint azok a művészek, akik nem folytatnak rendszeres alkotói tevékenységet.

4. a pályázat tartalmi és formai kritériumai

A pályázatnak az alábbi dokumentumokat kell tartalmaznia:
– a pályázati adatlap
– a pályázó eddigi munkásságát ismertető szakmai önéletrajz (aláírva)
– a diploma (nyelvvizsga hiányában: a végbizonyítvány) másolata
– munkaterv (az ösztöndíj időtartamára tervezett alkotói elképzelés maximum egy oldalas leírása)
– az eddigi művészi tevékenységet bemutató dokumentáció (portfolió) elektronikus és nyomtatott formában (eredeti művek az anyagban ne szerepeljenek)

5. a pályázat érvényessége

A pályázatra 2009. január 28. és január 30. között lehet jelentkezni a pályázati anyagok leadásával.

6. határidők

a) a pályázatok leadásának helyszíne és határideje:
A pályázat és a portfoliók beadásának helye: EDGE Communication, Budapest, VI. kerület, Király utca 26.
Felelős munkatárs: Varga Zsuzsanna
A beadás ideje: 2009. január 28-30. naponta 10 és 18 óra között

b) pályázatok elbírálásának és véleményezésének napja
A pályázatok elbírálására 2009. február 15-én kerül sor, melyről minden pályázó értesítést kap.

c) teljesítési garancia
Az Alapítvány vállalja, hogy az eredményhirdetéstől számított 30 napon belül a nyertes pályázóval szerződést köt, és a támogatási összeg havi folyósítását megkezdi. A kiíró fenntartja a jogot, hogy nem hirdet nyertest.

7. értékelés és odaítélés

Az értékelés a pályázat zsűrijeként működő K&H művészeti tanácsadó testület által szakmai szempontok szerint történik.

A zsűri tagjai:

– Petrányi Zsolt, a Műcsarnok igazgatója, az Ernst Múzeum és a Dorottya Galéria vezetője, az AICA tagja
– Szurcsik József, képzőművész
– Topor Tünde, művészeti tanácsadó, az ArtMagazin főszerkesztője
– Horváth Magyary Nóra, a K&H Csoport kommunikációs ügyvezető igazgatója

8. érvénytelen pályázatok

Hiánypótlásra nincs lehetőség. A hiányosan vagy a határidőn túl benyújtott pályázati anyagokat a zsűri nem bírálja el.

9. odaítélés kritériumai

A zsűri a pályázati kiírásnak megfelelő tartalmi, formai és szakmai kritériumok alapján bírálja el a beérkező pályázatokat.

10. további információ a pályázattal kapcsolatban

A pályázati kiírás és adatlap letölthető a www.kh.hu oldalról, azon belül a közösségi szerepvállalás menüpont alatt található, illetve igényelhető elektronikus levél formájában a e-mail címen.

A pályázatról további információt a (36 1) 239 0007 telefonszámon, illetve a e-mail címen kaphatnak.