Leopold Bloom Képzőművészeti Díj 2023

határidődeadline: 2023. április 17.

Pályázati felhívás

A Leopold Bloom Képzőművészeti Díjat, a kortárs művészeti elismerést 2011-ben alapította az ír házaspár, Mary McLoughlin és John Ward, akik műgyűjtőkként és műtárgyszállítási szakemberekként kerültek kapcsolatba a hazai képzőművészettel. A kétévente megrendezendő díj célja a magyar képzőművészek nemzetközi szerepvállalásának támogatása.

A névadó figura James Joyce világhírű regényének főhőse, s a díj az Ulysses és általában a művészet értékeit is szimbolizálja: a nemzetköziséget, a függetlenséget, a kulturális kapcsolatokat.

A díjátadó és a döntősök kiállításának helyszíne 2023-ban a Kiscelli Múzeum.

A pályázat kiírója és a szervező a Leopold Bloom Art Művészeti Alapítvány.

 

A díj

A megújult Leopold Bloom Képzőművészeti Díj összege 6.000 , amelynek felhasználásával a pályázat győztese egy külföldi kiállítást valósít meg.

A győztes a díjátadót követően a szervező közreműködésével koncepciót dolgoz ki a külföldi kiállítás optimális helyszínéről, időpontjáról. A kiállítás megvalósítására a díj folyósításától számítva 18 hónap áll a győztes rendelkezésére. A kiállítási helyszín kiválasztásának fontos szempontja, hogy olyan tér legyen, melynek közönsége, hagyományai, stílusa kapcsolódik a győztes munkáinak műfajához és segíti a művész külföldi karrierépítését. A művek szállítását a díj összegén felül a Maurice Ward Art Handling Kft. vállalja.

A díj döntősei fejenként 1.000 € honoráriumot kapnak, részt vehetnek az Alapítvány által rendezett kiállításon, műveik és művészi statementjük bekerül a kiállítás nyomtatott, kétnyelvű katalógusába, portréfilm készül róluk és személyes találkozót bonyolíthatnak a nemzetközi szakmai zsűri tagjaival. A győztes honoráriumát a díj tartalmazza.

 

A Leopold Bloom Művészeti Alapítvány gyűjteménye

A Leopold Bloom Művészeti Alapítvány 2023-ban megkezdi saját műgyűjteményének építését, amivel tovább igyekszik támogatni a magyar művészek munkáját, a gyűjtemény jövőbeli utaztatásával pedig külföldi szereplésüket.

A döntőbe jutott művészek egy általuk választott műtárgyat felajánlhatnak a gyűjtemény számára, ezzel elősegítve az alapítvány működését.

Pályázati díj: nincs

Pályázat jellege: nyilvános

Pályázók köre

A díjra korhatár nélkül pályázhatnak a hazai színtéren alkotó, illetve a hazai művészeti szcénában markánsan jelen lévő képzőművészek.

 

A zsűrizés menete, eredményhirdetés

A pályázatokat a nemzetközi művészeti élet neves szereplőiből álló háromtagú zsűri értékeli. A zsűri első körben a portfóliók, kiállítástervek alapján online módon döntősöket választ, akik ezután egy közös díjátadó kiállításon szerepelnek. A végső döntést a zsűri személyes találkozások, műteremlátogatások, illetve a közös kiállítás megtekintése után hozza meg és hirdeti ki a finalisták kiállításmegnyitóján, ami egyúttal az ünnepélyes díjátadó gála is.

 

A pályázati anyagnak tartalmaznia kell:

 1. Angol nyelvű szakmai önéletrajzot
 2. Angol nyelvű digitális portfóliót, a benne szereplő művek adataival (weboldal, egyéb online portfólió oldal, pl. Instagram nem elfogadott portfólióként, de feltüntethető abban)
 3. Angol nyelvű artist statement-et (min. 1000, max. 2000 karakter)
 4. Legfeljebb kétoldalas, angol nyelvű, a pályázó alkotásait bemutató külföldi kiállítás szöveges koncepcióját. A koncepció egyaránt vonatkozhat egyéni kiállításra vagy a pályázó csoportos kiállításon való szereplésére. Az utóbbi esetben a csoportos kiállítás teljes koncepciója, valamint a többi kiállító művész listája is csatolandó.
 5. Legalább négy, legfeljebb hat alkotásnak a reprodukcióját, melyet a pályázó a díjátadó kiállításra történő beválogatása esetén bemutatásra szán. A művek adatait (cím, év, technika, méret, egyéb információk) kérjük a fájlnévben feltüntetni (angol nyelven).
 6. Egy külföldi kiállítóhely írásos szándéknyilatkozatát a tervezett kiállítás befogadásáról. (A befogadói nyilatkozat nem jelent kötelezettséget a győztesre nézve, kiállításának helyszíne változhat a megvalósítási időszak alatt.)

A pályázatok benyújtásának határideje: 2023. április 17. éjfél

Pályázatok benyújtásának módja

A pályázatokat kizárólag elektronikus úton, az címen tett regisztrációt követően lehet benyújtani, az alább részletezett módon. A határidő után beérkezett pályázatokat nem áll módunkban elfogadni.

 

Hogyan lehet pályázni:

 1. Regisztráció: Kérjük, hogy a pályázó küldjön egy e-mailt az címre, benne a pályázó teljes nevével és elérhetőségeivel (e-mail, telefon). A tárgyban kérjük megjelölni: REGISZTRÁCIÓA regisztrálás végső határideje 2023. április 12. éjfél.
 1. Pályázati anyagok feltöltése: A beérkezett e-mailre visszaigazolásként egy Google Drive mappa linkjét fogja megkapni a pályázó, ahová a pályázathoz szükséges dokumentumokat, fájlokat töltheti fel. Reprodukciók, fotók és videóművek esetében a fájlnévnek tartalmaznia kell a mű adatait (cím, évszám, technika, méret), angol nyelven.A pályázati anyagok feltöltéséhez a pályázónak Gmail-es e-mail címre, saját Google Drive-ján pedig megfelelő mennyiségű szabad tárhelyre lesz szüksége.
 1. Lezárás: A pályázati határidőt követően a pályázó nem férhet hozzá és nem szerkesztheti mappáját. A hiányos és/vagy a határidő után beérkezett pályázatokat nem áll módunkban elfogadni.

 

Határidők:

Regisztráció határideje: 2023. április 12. éjfél

A pályázat beadási határideje: 2023. április 17. éjfél

A döntősök névsorának ismertetése: 2023. április 30.

A győztes kihirdetése: 2023. június eleje

 

Kapcsolat:

Kollár Dalma Eszter

művészeti vezető

E-mail:

 

Farkas Benedek

kurátor asszisztens

E-mail:

 

Részvételi feltételek:

 • A díjra korhatár nélkül, ingyenesen pályázhatnak Magyarországon alkotó, illetve a hazai művészeti szcénában markánsan jelen lévő művészek.
 • A pályázók vállalják a Szervezővel való együttműködést, a szükséges információk rendelkezésre bocsátását, a határidők betartását.
 • A pályázók elfogadják a szakmai zsűri döntését, illetve azt, hogy a zsűri a sikertelen pályázatokra vonatkozó döntését nem indokolja.
 • A pályázók a zsűrit a válogatás során nem befolyásolhatják, amennyiben a művész, vagy annak képviselője ezt bármilyen formában megteszi, úgy a pályázó azonnal kizárhatóvá válik a versenyből.
 • Amennyiben a pályázót a zsűri beválogatja a díjátadó kiállításba, úgy a művész tudomásul veszi és vállalja, hogy:

–       további díjazás nélkül rendelkezésre bocsátja a pályázati anyagban megjelölt és a zsűri által kiválasztott műveit a kiállítás idejére. A műtárgyak biztosítását, szállítását és installálását a kiállítás idejére a Szervező vállalja.

–       kiállított műveit a Szervező a Leopold Bloom Képzőművészeti Díjjal kapcsolatos kommunikációban és a kiállítás katalógusában korlátlanul és díjtalanul felhasználhatja, amennyiben a megjelenés nem sérti a művész reputációját.

–       róla professzionális interjú film készülhet, amelyet Szervező a kiállítás és a művész munkásságának promotálására felhasználhat, azt online felületein közzéteheti

 • A díj nyertese vállalja, hogy:

–       a pályázati anyagban ismertetett kiállítást a szerződésben foglalt határidőn belül megvalósítja

–       a külföldi kiállításról a megvalósítást (zárási dátum) követő egy hónapon belül rövid beszámolót készít angol és magyar nyelven, ezt és a kiállításról készült fotó-és videóanyagot megküldi a Szervező részére.

–       a díj összegének kifizetéséről és az együttműködés részleteiről külön írásos megállapodás készül

 • A pályázók elfogadják, hogy adatszolgáltatásuk önkéntes és pályázatuk beadásával hozzájárulnak, hogy a Szervező személyes adataikat kezelje a pályázat elbírálásának ideje alatt.
 • A pályázók részvételükkel elismerik és tudomásul veszik a részvételi feltételeket. Ezek megszegése a pályázatból való kizárást vonhatja maga után.