MQ rezidenciaprogram

határidődeadline: 2020. december 6.

A Q21/MuseumsQuartier-ban lévő bécsi művészeti rezidenciaprogram az ERSTE Alapítvány hosszútávú kezdeményezése, amelynek célja a kortárs művészet és művészek támogatása, különösen a közép-, kelet-, illetve dél-kelet-európai térségben. A rezidenciaprogram a tranzittal, az Igor Zabel Egyesülettel (Igor Zabel Association, IZA) és a Kontakt Művészeti Gyűjteménnyel (Kontakt Collection) együttműködésben valósul meg. A Kontakt Művészeti Gyűjtemény a zágrábi WHW Akademijával működik együtt.

A rezidenciaprogram művészeknek, kurátoroknak és elméleti szakembereknek szól, akik a Cseh Köztársaságban, Magyarországon, Romániában, a Szlovák Köztársaságban, Szlovéniában és Horvátországban a kortárs vizuális művészet területén dolgoznak, és a programra kutatási tervvel jelentkezhetnek. A rezidenciaprogram lehetővé teszi, hogy a résztvevők kiszakadjanak a mindennapi produkciós kényszerből, és időt szentelhessenek egy konkrét érdeklődési terület kutatására. A résztvevők arra kapnak lehetőséget, hogy Bécs központjában két hónapig dolgozzanak a MuseumsQuartier egyik műteremlakásában. A lakások lakóhelyként és műteremként is funkcionálnak, azonban nem alkalmasak négyméretű művészeti alkotások létrehozására és tárolására.

A program során a résztvevőket összekapcsolják a művészeti szcéna szereplőivel.

Az ösztöndíj összege havi 1050 EUR.

A nyílt pályázat a Cseh Köztársaságban, Horvátországban, Magyarországon, Romániában, a Szlovák Köztársaságban és Szlovéniában dolgozó művészeknek, kurátoroknak és elméleti szakembereknek szól. A részleteket lásd lejjebb.

Az ERSTE Alapítvány, közösen a hosszútávú projektpartnereivel, a tranzit.cz, a tranzit.hu, a tranzit.ro, a tranzit.sk, az Igor Zabel Egyesület és a Kontakt Művészeti Gyűjtemény/WHW Akademija képviselőivel alkotják a rezidenciaprogram nyerteseit kiválasztó zsűrit.

A pályázatnak a következőket dokumentumot kell tartalmaznia:
1) Kitöltött digitális formanyomtatvány:
– A pályázó elérhetőségei
– Motivációs levél, amely tartalmazza, hogy a pályázó miért pályázik és mik az tervei a rezidenciaprogram folyamán, illetve hogy miért tekinti alkalmasnak magát a részvételre (max. 5000 karakter)
– Rövid szakmai önéletrajz (max. 1 oldal)
2) Portfólió (max. 10 MB)

A digitális formanyomtatvány innen letölthető: http://tranzit.org/en/grants/artist+in+residence+vienna/

A pályázóknak figyelembe kell venniük:

– A pályázóknak fel kell készülniük a teljes rezidencia idő letöltésére, az alábbi fix időpontokban:

Szlovák Köztársaság: 2021. május-június
Szlovénia: 2021. július-augusztus
Cseh Köztársaság: 2021. szeptember-október
Magyarország: 2021. október-november
Horvátország: 2021. október-november
Románia: 2021. november-december

– A zsűri minden országból egy nyertest választ ki.

– Azok a pályázók, aki már korábban részt vettek ebben az ösztöndíjprogramban vagy a salzburgi Képzőművészeti Nyári Egyetemre szóló ösztöndíjprogramunkban, nem élveznek elsőbbséget.

– A nyertes pályázóknak a rezidenciaprogram végeztével egy írott beszámolót kell benyújtaniuk.

– A megadott pályázati formanyomtatvány kitöltése kötelező (lásd a formanyomtatványt a fentebb megadott linken), egyéb pályázati formátumot nem tudunk elfogadni. Minden dokumentumot PDF formátumban kell elküldeni.

A pályázatokat angol nyelven, emailen elküldve várjuk. Jelentkezési határidő: 2020. december 6.

A jelentkezéseket az címre várjuk. A tárgy rovatban kérjük feltüntetni: \”Q21/MQ AiR 2021\”.

A nyertes jelentkezőket 2021. január végéig értesítjük.

További kérdésekről Michaela Geboltsberger (tranzit.at) ad felvilágosítást. Email cím: