Tár.hely

határidődeadline: 2015. február 12.

FELHÍVÁS

Tár.hely: Kortárs művészeti adattár

Tisztelt Alkotó!

2014-ben a Műcsarnok Nemzeti Szalon néven új kiállítás-sorozatot indított el, azzal a céllal, hogy időről időre megbízható körképet nyújtson a vizuális művészetek legkülönbözőbb területén született főbb hazai teljesítményekről. Ennek következő része a 2015 tavaszán nyíló Képzőművészeti Nemzeti Szalon, melyen a kortárs képzőművészet klasszikusnak számító műfajaira jellemző tendenciákat és eredményeket kívánjuk a teljesség igényével feltérképezni és bemutatni.* A tárlaton a kiállítás kurátora által kiválasztott festészeti, szobrászati, rajz- és grafikai alkotások, valamint az ezek határterületein létrejövő művek szerepelnek, de a még teljesebb körkép érdekében lehetőség nyílik arra, hogy a Műcsarnok által létrehozott digitális Tár.helyen a kiállítás időtartama alatt bármely hazai művész bemutassa az e műfajokhoz tartozó képzőművészeti alkotásait.

A Műcsarnok ezennel meghívja a festészet, szobrászat, rajz és grafika, valamint ezek határterületein tevékenykedő művészeket, hogy portfóliójukkal szerepeljenek a 2015. évi Képzőművészeti Nemzeti Szalonon. A jelentkezés egyetlen feltétele a betöltött 21. életév. A jelentkezés módja: regisztráció és saját anyagok feltöltése a Tár.hely művészeti információs adatbázisba.

A Tár.hely kezdeményezés a Képzőművészeti Nemzeti Szalon része.

A Tár.helyre feltöltött anyagokból az I. Képzőművészeti Nemzeti Szalon kurátora műveket válogathat a kiállításra.

A Tár.hely az első lépés egy átfogó, reprezentatív és hiánypótló adattár felé, amely az elkövetkező években a mai magyar művészet minden műfaját (fotó- és mediális művészet ‒ 2016, tervezőművészet és iparművészet ‒ 2017) és irányzatát gyűjti, bemutathatóvá és kutathatóvá teszi.

A Tár.helybe a http://tar.hely.mucsarnok.hu/ on-line felületen lehet jelentkezni, határidő: 2015. február 12. Az adattárba történő jelentkezéshez a következő anyagokat lehet benyújtani:

· Digitális anyagok:

legfeljebb 10 műről készült digitális reprodukció (jpg vagy tif kiterjesztéssel, egyenként minimum 1, maximum 5 Mb), az utóbbi tíz évből

rövid életrajz word vagy rtf kiterjesztésben (név, születési hely és év, művészeti tanulmányok / év, ill. évek, település, iskola vagy / és mester)

digitális portfólió (pdf)

a legfontosabb 5–10 önálló és csoportos kiállítás (amennyiben voltak) adatai (év, helység, kiállítóhely, a kiállítás címe vagy témája)

* A fotó- és mediális művészetnek a 2016-os Szalon, a tervezőművészetnek és iparművészetnek a 2017-ben megrendezendő Szalon ad majd helyet.