Tendenciák 2000–2015

határidődeadline: 2014. május 29.

Pályázati felhívás

Képzőművészetről – kiállításban, helyhez kötötten és gyakorlatiasan is gondolkodóknak

A Budapest Galéria kurátori pályázatot hirdet Tendenciák 2000–2015 címmel

Az 1980–1981-ben az Óbuda Galériában lezajlott Tendenciák 1970–1980 kiállítás-sorozat rendezői: művészettörténészek és művészeti írók – akiket akkoriban még nem neveztek kurátornak – megpróbálták felmutatni az éppen letelt 1970-es évtized hazai kortárs képzőművészetében megfigyelhető legfontosabb irányzatokat. Vállalt feladatukat annak idején – egy nem túlságosan barátságos közegben – sikeresen megoldották; a kiállítások a művészettörténet részévé, katalógusaik forrásértékű, ritka dokumentumokká lettek.

A Tendenciák 1970–1980 sorozathoz hasonlóan – ezúttal az Új Budapest Galériában, a Bálna–Közraktár kiállítótermében – egy hasonló kérdésre keresünk választ: vajon léteznek-e még tendenciák, és ha igen, milyen tendenciák mutathatók ki az elmúlt másfél évtized magyar kortárs művészetében?

A pályázat elsősorban „kiállításban gondolkodóknak” szól, és figyelembe kell vennie a galéria téri és technikai adottságait. A nyertesnek a katalógusban írásban is lehetősége lesz kifejteni koncepcióját. A kiállítást a Budapest Galéria munkatársai segítségével kell létrehozni.

A pályázatokat zsűri bírálja el, mely a Budapest Galéria munkatársaiból és meghívott, a kortárs művészet terén aktív szakemberekből áll. A nyertes kurátor (vagy kurátorcsoport) a munka idején honoráriumban részesül.

Pályázhatnak: egyének és csoportok.

A pályázatnak tartalmaznia kell a kiállítás alapjául szolgáló írásos koncepciót, a műtárgylistát és a kiállítás látványtervét (elrendezés, installációs elemek, technikai megvalósítás). A galéria alaprajza letölthető a http://budapestgaleria.hu/uj/ oldalról. A pályázatot 2 példányban kinyomtatva, valamint digitális változatban kell elkészíteni és benyújtani.

Benyújtási határidő és hely: 2014. május 29., 14.00

Budapest Galéria, 1036 Budapest, III. Lajos utca 158., illetve:

Információ: +361 886 784

*

Tendenciák 1970–1980

Kiállítás-sorozat a Fővárosi Tanács Óbuda Galériájában, a Magyar Képző- és Iparművészeti Szövetség Művészeti Író Szakosztálya és a Budapesti Képzőművészeti Igazgatóság rendezésében. (Budapesti Képzőművészeti Igazgatóság: 1983-tól Budapest Galéria. Óbuda Galéria: Budapest, III. Fő tér 1. Zichy kastély szárnyépület. 1987-ben megszűnt, ma a Térszínház használja.)

1. Új művészet 1970-ben (koncepció: Keserü Katalin és Nagy Ildikó művészettörténész)

2. Másodlagos realizmus (Néray Katalin és Sinkovits Péter művészettörténész)

3. Geometrikus és strukturális törekvések (Szabó Júlia művészettörténész és Hajdu István művészeti író)

4. Egyéni utak (Forgács Éva és Kovalovszky Márta művészettörténész)

5. Fikció és tárgyiasság (Frank János művészettörténész)

6. Kemény és lágy. Posztkonceptuális tendenciák (Beke László művészettörténész)