† Christian Boltanski

2021. július 14.-én, 76 éves korában elhunyt Christian Boltanski francia képzőművész.

1944. szeptember 6-án született, korzikai katolikus anya és ukrán zsidó apa gyermekeként. Meghatározó emlék számára az édeasanyja által gyakran felidézett történet, ahogy Párizs német megszállása idején a lépcső alatt rejtegette elváltnak mondott férjét, több, mint másfél éven át. Az elszakadás félelme velük maradt, ettől fogva egy szobában aludt a család három fia a szülőkkel.

Kifejezésképtelenség miatt 13 évesen otthagyta az iskolát. Formális művészeti képzésben később sem részesült, idővel azonban, festékkel és agyaggal dolgozva elhivatottságot érzett a festészeti kifejezés iránt. Kétszáz képet festett, majd a narratív, különféle médiumokat használó installációs művészet felé fordult.

1967-ben Christian Boltanski lehetetlen élete címmel filmet készített. 1969-ben adta ki első könyvét, melyben fiktív fotók segítségével gyermekkorának 1944 és 1950 közötti eseményeit írja meg. 1971-ben vált nemzetközileg ismertté, A D család fotóalbuma , 1939–1964 című, bádogkeretekbe rendezett hatalmas fotótablójával. Igazi mesemondóként fiktív és valós elemeket kevert monumentális installációiban.

Apja halála után 1985-ben, a Salpêtrière kórház kápolnájában rendezett kiállítást, a kínai árnyjátékok mintájára létrehozott jelenetekkel (Théatre d’ombres, 1984–1997), melyek fém forgószerkezetek közt mozgó fémszálon mozgatott papírfigurák képét vetíti körbe a falakra. Les Archives du Cœur (2005) című munkája sok ezer ember szívveréséről készített hangfelvételből áll, mely egy gyűjtő jóvoltából Teshima szigetén hallgatható meg az erre a célra berendezett teremben, melyhez felvevőszoba is kapcsolódik.

2010-ben egy Tasmániában élő, szerencsejátékon meggazdagodott gyűjtővel szerződést kötött, hogy attól a naptól fogva egészen haláláig négy kamerán napi 24 órán keresztül közvetíti az életét a gyűjtő tulajdonában álló barlangba, évjáradékért cserébe. A felvétel sehol máshol nem játszható le, a tasmániai helyszínen azonban nyilvánosan látogatható. A szerencsejátékos vevő 2018-ig tartotta volna kifizetődőnek az üzletet, azonban ennél tovább, 2021-ig maradt érvényben a szerződés.

Művei a világ számos múzeumában megtalálhatóak.

Les Archives du Cœur


Theatre d'ombres,1984
Theatre d'ombres,1984


Padre Mariano, 1994
Padre Mariano, 1994