† Méhes László

2022. július 5-én, 78 éves korában a franciaországi Bry-sur-Marne-ban elhunyt Méhes László festőművész –  jelentette be a művész családja.

Méhes Lászlo 1944. február 12-én született Budapesten. Még főiskolai tanulmányai alatt alakította ki a szürrealizmus és a naturalizmus sajátos keverékéből táplálkozó egyedi stílusát, és csatlakozott a Csernus Tibor nevével fémjelzett úgynevezett szürnaturalista csoportosuláshoz. A Magyar Képzőművészeti Főiskolán Bernáth Aurél tanítványaként 1967-ben szerzett diplomát. 

A hatvanas évek végén részt vett az Iparterv kiállításokon, ezek egyikén mutatkozott be a a Hétköznap (1969) című munkájával, melyet a magyar fotórealista festészet egyik első megjelenéseként tartanak számon. A fotók alapján készült, hiperrealista képei közül a Langyosvíz-sorozata talán a leghíresebb, itt egy gyógyfürdőben, szakszervezeti üdülésen részt vett emberek összeállt csoportjáról készült fényképek alapján dolgozott.

A sorozatot 1973-ban a párizsi Musée d’Art Moderne de la Ville de Paris (MAM/ARC) önálló kiállításon mutatta be, hat évvel később a festő Franciaországba emigrált. Itt jelentős önálló és csoportos kiállitásokkal folytatta a pályáját (Espace Lyonnais d’Art Contemporain, Centre Georges Pompidou, Villa Cathala etc.). 1992-ben képzőművészeti magániskolát alapított (École des Languages de l’Art Plastique de Torcy). 1999-ben gyűjteményes kiállitása volt a budapesti Műcsarnokban. 2016-ban jelent meg róla Fehér Dávid tanulmánykötete.

Méhes László állandóan kísérletezett az anyagokkal, technikákkal, felületkezelési eljárásokkal, művészetében központi kérdés volt a realizmus, a modell és kép, tárgy és lenyomat, jelölt és jelölő viszonyrendszerét vizsgáló konceptuális festészeti gondolkodásmód – írja róla Márkus Eszter.