† Olescher Tamás

Életének 67. évében elhunyt Olescher Tamás festőművész, díszlettervező, performer, a Vízivárosi Galéria vezetője.

Olescher Tamás 1954. május 31-én született Budapesten. Rajztehetsége már korán megmutatkozott: tízévesen a külföldről kapott magazinok reklámmaciját kezdte rajzolni, kamaszként autókarosszériákat tervezett.

A ’70-es években az alternatív művészet szervezője lett. Ekkor rendezte meg a Rock Session I. koncertet a hűvösvölgyi Heinrich István utcában álló, félben maradt Magyar Szentföld-templomban, illetve ezekben az években dolgozott a Bercsényi Klub programszervezőjeként is.

Ahogy itthon fogyott körülötte a levegő, elhatározta, hogy külföldön próbál szerencsét. Mivel édesapja szász származású volt, Nyugat-Németország felé vette az irányt. A ’80-as években Frankfurtban élt, kortárs zenei műsorokat szerkesztett, színházi, zenei és táncelőadásokat rendezett. 1988-ban megkapta Frankfurt város művészeti díját.

Amikor a nyolcvanas évek végén hazaköltözött, létrehozta a Multi Média Színházat, amelyet az eklektikus festészet, a néptánc, a zene, a videó, azaz a hagyományos és a modern művészeti ágak és stílusok együttes alkalmazása jellemzett.

1995 óta irányította a II. Kerületi Önkormányzat fenntartásában működő Vízivárosi Galériát, ahol külön hangsúlyt fektetett a kerületben élő alkotók munkásságának bemutatására. Alkotó művészként az emberi élet értelme foglalkoztatta. Művei egyszerre mélyen szakrálisak, élénk színviláguk ugyanakkor az élet ősi, népies, elemi erejű igenléséről tanúskodnak. Művészetének egyik kulcsszava a harmónia volt.

Olescher Tamás 1982 óta állított ki rendszeresen csoportos és egyéni kiállításokon. 1991-ben a Műcsarnokban, 1996-ban a Vigadó Galériában, 2015-ben az Újbuda Galériában volt egyéni kiállítása. Művei megtalálhatók a Magyar Nemzeti Galériában, a Szombathelyi Képtárban és a székesfehérvári Szent István Király Múzeumban. Németországban is több közgyűjtemény őrzi munkáit. 2019-ben Munkácsy Mihály-díjban részesült.

 

Fotó: Várnagy Tibor