† Peter Lamborn Wilson

(1945 -2022)

Saugerties-i lakásában vasárnap este elhunyt Peter Lamborn Wilson, a hírek szerint szívroham miatt.

„Cyberguruként” a kilencvenes években nem volt e-mail címe, műveit kézzel, vagy egy régi írógéppel írta. Több mint 70 könyve jelent meg (köztük például a „Kalóz utópiák”), számos közülük több generációt inspirált. A digitális médiától való zsigeri irtózatát az erőforrások okos felhasználása révén enyhítette a digitálisan hozzáértő környezetben. Az „Ideiglenes autonóm zóna” szerzőjeként vendég volt a Public Netbase felavatásán és később is rendszeres látogatója volt.

Hírneve és színes queer identitása személyes integritása ellenére sértő rágalmakat és nehezen kivédhető gyanúsítgatásokat is kiváltott. Az utolsó hónapokban lekicsinylő módon beszélt magáról, mint egy öreg hippiről talán tényleg az volt. Miközben sokan már a negyvenes éveik elején szenilitásba sodródnak, ő az utolsó napig éles elméjű volt, és több okos megállapítást tett az elektronikus média birodalmáról, mint a legtöbb újmédia-szakértő, akivel valaha találkoztam.

A „Digital Unconscious Nervous Systems and Uncanny Predictions!” könyvben megjelent szövegéhez kapcsolódva, az Autonomedia támogatásával, Felix Stalder és én belemerészkedtünk egy sor mélyrehatóbb vizsgálatba a média-tudatalatti szövetének felépítését illetően.

A fogyasztói szemlélet globális elterjedése és a fokozódó absztrakció és számszerűsítés következtében a képzelet általános beszűkülése és ellaposodása érhető tetten a szociális világ szerkezetében. PLW munkásságát a világban való létezés alternatív módjainak feltárásaként lehet értelmezni, amelyek menekülési útvonalakat kínálhatnak.

Néhány napja fejeztük be vele az utolsó interjút, melyet Jim Flemming és Fred Barney Taylor közreműködésével készítettünk. Utóbbi megnyilatkozásaiban gyakran szóba hozta a világvégét, amelyet folyamatként definiált. Az elmúlt néhány ezer évben elrontott dolgokról szóló világos elemzése nem volt kishitű, sokkal inkább fegyverbe szólító volt.

Ahogy ő szerette mondani: Még ha holnap meghalsz is, ültess egy fát még ma. PLW lázadó szelleme és alteregója, Hakim Bey végtelenül hiányozni fog.

Konrad Becker