† Richard Serra

85 éves korában elhunyt Richard Serra amerikai szobrászművész. 1939-ben született San Franciscóban, anyja orosz volt, apja spanyol hajógyári munkás. A fiatal Serrára életre szóló hatást gyakorolt, hogy gyerekként látta, hogyan bocsátanak vízre egy hatalmas hajót. A rajzolásra édesanyja bátorította. Később a Yale Egyetemen tanult képzőművészetet.

Az 1960-as évek második felében New Yorkba költözött és olyan szokatlan anyagokkal kezdett dolgozni, mint a latex, a neon és a folyékony ólom – ez utóbbit a „fröccsentett darabjaihoz” használta, amelyekben a falak aljára dobta az anyagot, majd hagyta, hogy rusztikus formájú fémmé keményedjen.

Az évtized végéhez közeledve a Strike: To Roberta and Rudy című művével ért el áttörést. Ebben egy acéllemezzel kettéosztotta a szobát, így kerülve közel alkotói céljához, a néző perspektívájával való játékhoz.

1970-ben helyspecifikus tájszobrokat kezdett el készíteni Japánban, Kanadában és az Egyesült Államokban, az egyes helyszínek topográfiájára összpontosítva, valamint arra, hogy a mű hogyan lép kölcsönhatásba a nézővel, aki körbesétálja azt.

A legtöbb vitát köztéri szobrai váltották ki. Amikor 1981-ben a manhattani Federal Plazán felállították Tilted Arc című kompozícióját, a 36,5 méter hosszú, rozsdásodó acélból készült alkotás azonban megosztotta a közvéleményt; egyes kritikusok egyenesen úgy aposztrfálták, hogy „bántja a szemet”. Egy 1985-ös nyilvános közmeghallgatáson a város a szobor eltávolítása mellett döntött. A londoni Liverpool Street pályaudvar közelében 1987-ben kihelyezett Fulcrum már kedvezőbb fogadtatásban részesült.

A művei iránti lelkesedés a kilencvenes években kezdett fokozódni, amikor ívelt formákkal kezdett dolgozni. A hengerelt acéllemezek felhasználásával készült művekbe be lehetett lépni és körbe lehetett járni (Torqued Ellipses). A nyolc ívelt lapból álló The Matter of Time, amelyet 1994 és 2005 között készített a bilbaói Guggenheim Múzeum számára, pályafutását meghatározó alkotássá vált.

Serra második retrospektív kiállítását a New York-i Museum of Modern Artban 2007-ben rendezték meg. Munkáit a világ minden táján, Izlandtól Kataron át Új-Zélandig bemutatták.