A Horváth Művészeti Alapítvány Kritikai Díjának nyertesei 2020-ban

Huth Júliusz (exindex) és Molnár Ráhel Anna (Artmagazin)

A kortárs művészeti kritika terén működő szerzőket ismert el a HMA. A huszonnyolc jelölt cikk közül kettőt választott ki a zsűri, megosztott díj született.

A Horváth Művészeti Alapítvány (HMA) a hazai színtéren kimagasló összegűnek számító, 400 ezer forintos díjával a hazai szaksajtó tevékenysége iránti elismerését szeretné kinyilvánítani,  működését segíteni – áll a HM közleményében. Az alapítvány olyan hazai, kortárs művészeti eseményről szóló írást jutalmaz minden évben, ami nem csak a művészet szerteágazó problémaköreit világítja meg szélesebb közönség számára is, hanem kritikai gondolkodásmódról tanúskodik, diskurzust generál, illetve a hazai kortárs művészet jelenségeit, műcsoportjait, akár csak egy-egy művét is értőn elemzi, ezzel visszajelzést adva maguknak az alkotóknak is.

Idén a művészeti sajtóorgánumok főszerkesztői által beküldött 28 írást egy szerkesztőkből, szakírókból álló zsűri bírálta el, és hozta meg döntését, ez alkalommal a díj megosztott odaítéléséről.

A bírálati szempontok között kiemelt szerepet kapott a közönségbarát nyelvezet, a szöveg stílusa, a világos gondolatmenet, a témaválasztás releváns volta, a kritikus észrevételek közlésének módja és a kritikusoktól elvárható elfogulatlanság mellett is egyéni kifejezés- és látásmód.

A zsűri döntése alapján 2020-ban a két díjazott írás illetve szerző:
Huth Júliusz: A társadalmi cselekvés lehetőségei / A Balra át, jobbra át című kiállításról (exindex, 2019. december 19.)
Molnár Ráhel Anna: Mint ahogy egy kaleidoszkóp változó képeivel játszadoznak / Jegyzetek Ulbert Ádám művészetéhez (Artmagazin, 2020/3.)

A HMA elérhetővé teszi a zsűri “shortlist”-jén szereplő írásokat is, hogy a díjat figyelemmel kísérők újra olvashassák az elmúlt év legjobb kritikáit.

A Horváth Művészeti Alapítványt 2004-ben hozta létre Horváth Béla üzletember, műgyűjtő, az AVIVA, majd a CIG biztosítócégek alapítója. Az alapítvány művészeti tanácsadók segítségével minden évben bővíti a kortárs magyar művekre épülő gyűjteményét.