A nap alatt

Antal Balázs és Hatházi László muráliája

2021. 08. 27. – 09. 25.
A régi Dohánygyár homlokzata (Budapest, Kőbányai út 22/B)

Megnyitó: 2021. augusztus 27. 18 óra
Megnyitja: Balázs Kata, művészettörténész
Megnyitó helyszíne: 1087 Kőbányai út 35/3. előtt – az Kőbányai és Isztambul utca sarkán, a parkolónál

A murália a megnyitót követően folyamatosan megtekinthető.

Antal Balázs és Hatházi László muráliájának választott helyszíne a Kőbányai úti volt Dohánygyár épülete. A görög menekülthullám kapcsán az épület fontos szerephez jutott, több száz ember itt kezdett új életet Magyarországon. Az épület Kőbányai úti homlokzatára terveznek egy vasból készült színes falképet. Archív anyagok és visszaemlékezések lenyomataként készült munkájuk a 40-es 50-es évek olyan talált motívumaiból építkezik, mint a Nemzeti Segély logója vagy egy vándorzászló figurája.

Az alkotópáros számára már nem ismeretlen a Kőbányai út és környéke: az út túloldalán régen elterülő Négy Tigris Kínai Piac szolgált kiindulópontul a Piac Tigrisei című kiállításukhoz, és volt helyszíne Tigrisavató nevű akciójuknak. Ezekben a munkáikban környezetük jelentéktelennek tűnő tárgyait emelték ki eredeti kontextusukból, mint a kínai piac leselejtezett, jobb napokat megélt kapuőrző tigriseit, vagy a kirakatba zsúfolt szobanövényeket.

2007 óta tartó együttműködésük során olyan akciókat, művészeti projekteket valósítanak meg, melyek a gyűjtés, a megőrzés, az ajándékozás gesztusait hordozzák magukban. Az így létrejövő sajátos mikrovilág felidézi a tárgyak eredetét, de azon túlmutatva újabb jelentésrétegekkel is gazdagítja. Legutóbb 2020 decemberében nyitották meg a Kisadózók című első nagy intézményi kiállításukat a debreceni MODEM-ben.

Produkció: Trafó Kortárs Művészetek Háza
A produkció a Liberty nemzetközi együttműködés keretében az Európai Unió Kreatív Európa Programjának támogatásával jött létre.