Bódy Gábor: Egybegyűjtött filmművészeti írások 2-3.

Könyvbemutató

2021. szeptember 1. 18.00–19.30
Ludwig Múzeum, Könyvtár (Budapest IX. Komor Marcell u. 1.)

Résztvevők:

Pécsi Györgyi, az MMA Kiadó ügyvezetője
Gelencsér Gábor, a 2. kötet szerkesztője
Csaplár Vilmos író, forgatókönyvíró (Psyché, Kutya éji dala
Peternák Miklós, a 3. kötet szerkesztője
moderátor: Pintér Judit, a kötetek felelős szerkesztője

Vetítés:
Részlet a Kutya éji dala című filmből
Új videóműfajok:
De occulta philosophia (Philo-clip, 2 perc)
Dancing Eurynomé (Mytho-clip, 3 perc)
Novalis: Walzer (Lyric-clip, 3 perc)

A háromkötetesre tervezett sorozat első része 2006-ban jelent meg, és az Amerikai anzixig mutatta be a rendező filmelméleti és művészi tevékenységét. A vállalkozás folytatására azonban majdnem másfél évtizedet kellett várni.

A 2019-ben kiadott második kötetben a Psyché és a Kutya éji dala forgatókönyve, illetve hozzájuk kapcsolódó írások olvashatók. „Filmrendező vagyok, de lehet, hogy tíz év múlva videórendezőnek fognak nevezni. Mondjuk úgy idegen szóval, hogy kinematográfus vagyok, azaz képíró, és a képírást foglalkozásszerűen próbálom űzni. Azt mondhatnám, hogy a videó számomra azt ígéri, hogy beteljesíti mindazt a lehetőséget, amit úgy fogalmazunk meg több évtized óta, hogy a film, azaz a kinematográfia, a filmkészítés az tulajdonképpen egy nyelv, és ezen a nyelven mindenféle módon lehet közvetíteni gondolatokat” – írta Bódy Gábor 1984-ben, ám egy év múlva tragikus körülmények között elhunyt.

A 3. kötet három nagyobb egységben alig több, mint tíz évet fog át pályafutásából. A videóművészetet érintő elméleti írásai mellett videómunkáit mintegy „lapozhatóvá” teszi, hogy a szövegeket a filmekből kiemelt képsorok kísérik. Az Egybegyűjtött filmművészeti írások végre teljessé váló kiadása reményeink szerint újabb lendületet adhat a Bódy Gábor művészete körüli termékeny eszmecserék folytatásának. Munkái a filmtörténeti kánonban kivívott helyük mellett így maradhatnak a magyar filmkultúra élő, jó értelemben vett provokatív, szellemi frissességükből mit sem veszítő darabjai.