Csontó Lajos: Kutyaév 2020

Könyvbemutató

2022. május 3. (kedd) 17 óra
Capa Központ (Budapest VI. Nagymező utca 8.)

A kötetet bemutatják:
• Csontó Lajos képzőművész, az EKKE Média és Design intézetének egyetemi docense
• Gellér Judit, a MaDok-program kurátora és a MOME Fotográfia Tanszékének óraadója
• Áfra János költő, műkritikus

2019 nyarán derült ki, hogy Máté fiamnak aorta tágulata van, ami egy huszonhat éves, egészséges férfinél ritkán fordul elő, leginkább csak egy Marfan-szindróma névre hallgató örökletes betegség esetén. Ez egy idővel életveszélyes állapotot előidéző elváltozás, manapság csak nyitott szívműtéttel korrigálható. Az ezután következő orvosi vizsgálatok során felmerült András fiam vizsgálata is, és később a szülőkre, így rám is sor került. A könyv előkészítésekor Mátét és engem már megműtöttek, András fiamra ez még várt.

A könyv anyaga a műtétemből való felgyógyulásnak egyféle lírai dokumentációja, ami a felépülés három hónapja alatt írt saját szövegek és az ez idő során készített mobiltelefonos emlékképek felhasználásával készült. A szövegek a vallásosságból ismert fohász, kérés, és a hálaadást kifejező imagyakorlatból alakultak ki. A műtét előtti felkészülésnek és a műtét utáni gyógyulásnak számomra szerves része volt az imádság.

Az eredeti imaszövegek közel állnak a költészethez, az alanyiság egy archaikus formáját látom bennük. Megosztani a gondolatainkat valakivel, akit ugyan nem tapasztalunk, de bizonyosan tudjuk, hogy velünk van, hiszen folytonosan megéljük a vele való kapcsolatot. A gyógyír esetemben az ima és a leírt vagy lélegzetvételként kimondott versszerű szöveg alatt megélt elragadtatás, megnyugvás lett.

A szövegeim általában nem követnek imaformákat, inkább önkéntelenül kibuggyanó helyzetjelentések, megfigyelések. A szenvedés és a félelem képei, de az elfogadás és a hála érzésének dokumentumai is, melyek leginkább az együttérzés vágyát fejezik ki.

Csontó Lajos

A sorozat a Capa Központban 2021-ben bemutatott Gyógyír című kiállításra készült, a könyv 2022-ben elnyerte a Rosti-díjat. Az eseményen való részvétel ingyenes.