Design és Biztonság

Grupo Tökmag

2019 február 13. – március 10.
MANK Galéria (2000 Szentendre, Bogdányi utca 51.)

Megnyitó 2019. február 13 (szerda) 18 óra
Köszöntőt mond Tardy-Molnár Anna, a MANK Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója
Megnyitja Mélyi József művészettörténész

Az ókor óta léteznek büntetés céljára szolgáló építmények, az évszázadok alatt persze sok változáson ment át a börtönépítészet, az adott kor társadalmi és politikai változásaival összefüggésben – de az elv, miszerint a bűnösnek az elkövetett bűntette mértékében kell elzárva bűnhődnie, nem változott. A szemlélet viszont, hogy miként nevelhetőek át és válnak újra a társadalomba integrálhatóvá a fogvatartottak módosult. A hatékonyságához pedig nagyban hozzájárul az adott létesítmény felépítése/szerkezete és kialakítása.

Az utóbbi években több oldalról is foglalkoztunk a börtön témával, de hogy igazán érdekes alanyt találjunk a mélyebb feldolgozásra, Strasbourg-ig kellett mennünk.

Mert milyen a klasszikus/modern börtön? „Magas, szürke fallal bekerített, szürke kocka, racsokkal.” A funkcionalista építészet legyalult minden haszontalan elemet: kint, bent, alul, felul. Aztán egy rövid időre, a nyolcvanas években, a hosszú évtizedek ornamens hiánya után, a börtönépületekre is visszatértek a díszítőelemek. A funkcionalizmusra jellemző, kiszámítható rendezőelveket felrúgva, ezeken az épületeken megjelenik a véletlenszerűseg látszatát keltő játékos esztétika. A racionális tervezés kötött elemeivel szemben, ezeken az epületeken gyakran jelennek meg asszociatív és mimetikus formák, melyeket a nyolcvanas éveket meghatározó pasztell színskála tovább erősít. Az Strasbourg-i börtön változatos építészeti motívumai is sok képzőművészeti asszociációra adnak lehetőséget – Hans Richter, Frank Stella, Victor Vasarely vagy éppen a Memphis Milano csapat munkái. Objektjeink ezeket a funkcióval nem bíró elemeket gyűjtik egy térbe.

Az anyagot kiegészítő tabló rajzain pedig a rabok „véleményezik” az epületet. Közvetítő segítségével sikerült felvennünk a kapcsolat bent élőkkel, akiket arra kértünk, hogy egy A4-es lapra rajzolják le az épületet, vagy annak egy általuk jellemzőnek tartott részletét, illetve, ha az érdekes számukra, a belső tereket. A nekünk kijuttatott alkotások, a rabok az épületet meghatározó játékos forma és szín-világához fűződő ambivalens viszonyáról (is) beszélnek.

A Design és Biztonság című projekt ezt az épületet értelmezi, jeleníti meg a térben. Megtekinthető hétfőtől péntekig 9 és 17 óra, hétvégén 10 és 17 óra között.