Esterházy Art Award 2023

Horváth, Mendreczky/Kortmann-Járay, Trapp

HORVÁTH Gideon, MENDRECZKY Karina és KORTMANN-JÁRAY Katalin, valamint TRAPP Dominika az idei Esterházy Art Award díjazottjai. Idén először lehet szavazni az Esterházy Art Award közönségdíjasára, melynek eredményét február 22-én hirdetik ki. 
 
A nyolcadik alkalommal meghirdetett pályázatra 262 művész jelentkezett. A független nemzetközi szakmai zsűri 18 pályaművet jelölt a díjra. A jelölt művészek válogatott műveiből rendezett Breaking the Frame – Making Future című kiállítást 2023. december 15-től 2024. március 3-ig láthatják az érdeklődők a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeumban.
 
Breaking the Frame – Making Future
 
Az Esterházy Privatstiftung 2009-ben alapította az Esterházy Art Award-díjat. A díj odaítélésével folytatódik az Esterházy hercegi család négy évszázadon keresztül gyakorolt, nagy hagyományokkal rendelkező mecénási tevékenysége.
 
Az elismeréshez kapcsolódó, kétévente a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeumban rendezett kiállítás a fiatal magyar művészeti szcéna legmértékadóbb áttekintésének minősül.
 
A három díjazott mű jutalma egyenként 5000 euró. Idén először a közönség is szavazhat kedvenc alkotására. A közönség szavazatát elnyerő művész jutalma, hogy részt vehet a díjazottak 2024 áprilisában, a kismartoni Esterházy-kastélyban nyíló kiállításán. A díj odaítélésével az alapítvány célja a kiemelkedő tehetségek és nemzetközi megjelenésük támogatása.
 
Az elismerést követően számos művésznek sikerült a nemzetközi áttörés. Legaktuálisabb példaként említhetjük 2017-es és 2019-es díjazottunk, Keresztes Zsófia és Nemes Márton nevét. Mindkettőjük elnyerte a lehetőség, hogy a nagynevű Velencei Biennále Magyar Pavilonjában állítsanak ki: Keresztes Zsófia 2022-ben mutatta be alkotásait, míg Nemes Márton 2024-ben képviseli majd hazánkat.
 
Ebben az évben 262 pályaműből 18 alkotást jelölt a díjra a nemzetközi zsűri. Az aktuális kiállítás címe, Breaking the Frame – Making Future arra utal, hogy a kiállított pozíciók közül feltűnően sok szakít a hagyományos, „autonómnak” vélt képformátumokkal, illetve ezeket sorozatokkal, műcsoportokkal vagy térbeli installációkkal váltja ki. Az egyes művészek motivációja, illetve az őket foglalkoztató témák egészen különbözőek; a kiállítás rendkívül erős pozíciókat mutat be, ugyanakkor többeknél felfedezhető a sebezhetőség, illetve a nosztalgia mint téma.

A díjra jelölt kiállító művészek:
BEDE Kincső, BERNÁTH Dániel, BIRKÁS Mona, EMBER Sári, GALLOV Péter, HORVÁTH Gideon, KIRÁLY Gábor, KIS RÓKA Csaba, KRISTÓF Gábor, LŐRINCZ Áron, MENDRECZKY Karina és KORTMANN-JÁRAY Katalin, OLÁH Norbert, PAP Gábor, PINTÉR Gábor, SÜVEGES Rita, TOLLAS Erik, TRAPP Dominika, VÉKONY Dorottya.

A független nemzetközi szakértői zsűri díjazottjai 2023-ban: HORVÁTH Gideon, MENDRECZKY Karina és KORTMANN-JÁRAY Katalin valamint TRAPP Dominika
Az összesen 15.000 euró értékű díj egyenlő arányban oszlik meg a három győztes pályamű között.