Extrasolar

2021. 11. 11. 19.00
Három Holló (Budapest V. Piarista köz 1.)

AV előadás moduláris szintetizátorokon, műszaki berendezéseken és CRT képernyőkön.

Hang: Rebel Bass Sound System
Előadja: Hargitai András (Banyek // Antenna Hungaria)
Közreműködik: Mánya Zsófi és Majorcsik Emese
Cover design: Vatsa

– Stanisław Lem novellája nyomán –

A rendezvényre a belépés ingyenes, de 120 főre limitált. Pontosan kezdünk, érkezzetek időben!
20:00 (kiállítóterem) – Beszélgetés az alkotókkal – moderál: Molnár Ráhel Anna
21:00 (koncertterem) – Extrasolar

A történet
Egy kutatási céllal felbocsájtott kísérleti űrhajó elliptikus pályán halad egyetlen utasával a Naprendszerben. A fedélzeti Mesterséges Intelligencia egyre bensőségesebben kommunikál az űrhajó egyetlen utasával. Nem sok idő kell ahhoz, hogy már mindent meg akarjon tenni azért, hogy minél tovább együtt maradhassanak. Visszatérnek-e valaha a Földre vagy örökre együtt sodródnak majd tovább az űrben? A 2001-re emlékeztető – mégis azt már egy évtizeddel megelőző – sci-fi történet jócskán túlmutat „az elszabadult számítógép lázadásán”: a Mesterséges Intelligencia karakterében ráismerhetünk kapcsolataink és benyomásaink örök bizonytalanságára is.

A látvány
A vizuális környezet az űrhajó kijelzőjének egy-egy részletét hivatott megjeleníteni, és több térelemből épül fel: elektronikai műszerekkel, analóg videószintetizátorokkal, képcsöves TV-kkel és speciális felületek megvetítésével készülünk. Az analóg videó szintetizátor jelei, és a műszerek bemetei az audio jelekkel összekötve, valós időben, szinergikusan változnak majd. A közönség rengeteg vizuális elemmel körülvéve időzhet az előadás alatt a térben.

A hang
A rendezvényt a veszprémi Rebel Bass Sound System hangosítja, így teljesen fizikai hangélményben lesz részünk. A többutas hangrendszer mind az űrhajó berendezéseinek apróbb zörejeit, mind pedig a hajtóművek zaját is igazán jelenvalóvá tudja varázsolni – a zenék pedig összehasonlíthatatlan erővel és részletgazdagsággal szólalnak meg rajta.

—————

A beengedés az aktuálisan hatályos rendeletnek megfelelően történik.